Νότια Κρήτη

Η μοναδική στον ελληνικό χώρο Σιβιανή Μάσκα! (φώτο)

Η μοναδική στον ελληνικό χώρο Σιβιανή Μάσκα! (φώτο)

Η παραδοσιακή μάσκα του χωριού είναι από τις πιο εντυπωσιακές του ευρύτερου μεσογειακού χώρου.

A-
A+
15/02/2020 | 14:18

Νότια του Νομού Ηρακλείου, στο χωριό Σίβα, η παραδοσιακή μάσκα του χωριού είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές του Ελληνικού και του ευρύτερου μεσογειακού χώρου και από ότι πιστεύεται ήταν και μοναδική.

Μέχρι και την δεκαετία του 1960, ήταν πολύ στα «φόρτε» της η Σιβιανή μάσκα. Γίνονταν με τη ρίζα του φυτού Αγαύη, του φυτού Αθάνατος όπως συνηθίζει να ονομάζεται στην Κρήτη.
Το συγκεκριμένο φυτό παλιότερα χρησιμοποιούνταν για να φτιάξουν και σκοινιά. Φυτό που βρίσκεται σε αφθονία στη περιοχή της Μεσαράς εξαιτίας των καλών κλιματολογικών συνθηκών.

Λίγες μέρες πριν τις Απόκριες, ξερίζωναν το φυτό και με μία αριστοτεχνική διαδικασία έφτιαχναν τη μάσκα. Ζωγράφισαν άσπρα δόντια για να διακρίνεται η μάσκα τη νύχτα. Ομάδες 5-6 ατόμων φορώντας τη μάσκα κάνουν βόλτες στο χωριό και επισκέπτονται διάφορα σπίτια του χωριού.

Ιστορικό

Το 1958 ο Οδυσσέας Μεσσαριτάκης από τον Σίβα Πυργιωτίσσης επινόησε μια αποκριάτικη αμφίεση που σε λίγα χρόνια θα γινόταν η χαρακτηριστική αποκριάτικη εμφάνιση του χωριού του. Η Σιβιανή μάσκα, φτιαγμένη από ρίζα αθάνατου, στολισμένη με κάθε λογής κέρατο και αντικείμενα, προκαλούσε τον τρόμο τον μικρών παιδιών, σε τέτοιο βαθμό που οι μανάδες τις επικαλούνταν για να πιουν τα παιδιά το γάλα τους.

Η Σιβιανή μάσκα που έγινε πασίγνωστη στις δεκαετίες του 1960-70, δυστυχώς ξεχάστηκε παρά τις προσπάθειες των κατοίκων κατά καιρούς να την αναστήσουν. Το 2014, μετά από τρεις δεκαετίες, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Σίβα αναβίωσε το έθιμο και η Σιβιανή μάσκα έκανε και πάλι την εμφάνιση της στα διάφορα αποκριάτικα έθιμα της Μεσαράς.

Η μοναδική μάσκα από Αγαύη

Μάσκα από αγαύη (αθάνατο). Μοναδική στον ελληνικό χώρο – μάλλον και στον ευρωπαϊκό – κατασκευάζεται με μια ιδιαίτερη τεχνική. Αδειάζουν τη βαρελοειδή ρίζα του φυτού, βάζουν μαλλιά ή δέρματα προβάτων και προσαρμόζουν στην κορυφή μεγάλα κέρατα. Η προσαρμογή της μάσκας στο ανθρώπινο κεφάλι δημιουργεί ένα τερατοειδές εξωπραγματικό σχήμα, προσδίδει ύψος σ’ αυτόν που τη φορά, ενώ τα κέρατα παραπέμπουν σε ζωομορφικές μεταμφιέσεις.