Νότια Κρήτη

Kαλάμι: Το εγκαταλειμμένο χωριό – φάντασμα της Βιάννου

Kαλάμι: Το εγκαταλειμμένο χωριό – φάντασμα της Βιάννου

Οι 350 κάτοικοι το 1970 έγιναν 6-7 σήμερα!

A-
A+
21/02/2018 | 22:25

Έχουν γίνει πολλές αναφορές και ρεπορτάζ  και έχουν γραφτεί διάφορα για το εγκατελειμμένο χωριό Καλάμι της  Βιάννου.Ένα πυκνοκατοικημένο  και πανέμορφο χωριό που οι κάτοικοι του το παράτησαν. Του λόγου το αληθές διαπιστώσαμε κι εμείς οι ίδιοι όταν πριν λίγες ημέρες περάσαμε από την περιοχή . Με το φακό του apopsilive .gr θα σας δώσουμε μια μικρή εικόνα των όσων αντικρίσαμε…

Ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, σε σπίτια «κουφάρια», με αντικείμενα σκόρπια στα πατώματα, ανάμεσα σε κουρελιασμένα ρούχα, τετράδια με μισοτελειωμένα σημειώματα, πιάτα και ποτήρια στις θήκες τους έτοιμα να ξαναχρησιμοποιηθούν. Πάνω απ΄όλα όμως η μυρωδιά της εγκατάλειψης και το «καταπλάκωμα» της μελαγχολίας σε να χωριό που πριν μερικές δεκαετίες ήταν γεμάτο ζωή.

Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζει όποιος βρεθεί 80 χιλιόμετρα Νότιο-Ανατολικά του Ηρακλείου δίπλα από την Άνω Βιάννο , στο χωριό Καλάμι. Ένα χωριό χτισμένο σε μαγευτικό τοπίο, δίπλα σε βουνά, ποτάμια, νερόμυλους  και πυκνή βλάστηση, που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί το άφησαν να ερημώσει.

Πάνω από εκατόν πενήντα ήταν οι οικογένειες και εξακόσιοι περίπου οι κάτοικοι του Καλαμίου πριν αρχίσει η ερημοποίηση του στα μέσα της δεκαετίας του 70 που οι κάτοικοι σταδιακά κατέβηκαν προς τα Νότια παράλια, ψάχνοντας μια καλύτερη τύχη στην Ψαρή φοράδα και την Άρβη, στις θερμοσκοπικές καλλιέργειες και κάποιοι άλλοι έφυγαν προς τα αστικά κέντρα.

Σήμερα το χωριό παραμένει ίσως ως το χαρακτηριστικότερο μνημείο εγκατάλειψης της υπαίθρου και απαριθμεί έξι μόνιμους , ηλικιωμένους κατοίκους…

Η Άνω Βιάννος

…Χτισμένο σε μαγευτικό τοπίο, δίπλα σε βουνά, ποτάμια και πυκνή βλάστηση

Το μόνο καλοδιατηρημένο κτίσμα η εκκλησία που φαίνεται να ξεχωρίζει στο κέντρο του χωριού

Μπανανιές καλλιεργούνται ακόμα στην περιοχή της Ψαρής Φοράδας , Άρβης

Η παραλία της Ψαρής Φοράδας ή Αρχαίας Σιδωνίας , αν δεν σας κάθεται…