Νότια Κρήτη

Κάλεσμα για συμμετοχή στην 8η γευσιγνωσία του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς

Κάλεσμα για συμμετοχή στην 8η γευσιγνωσία του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς

Προσπάθεια να προβληθεί ο τοπικός πολιτισμός και οι τοπικές γεύσεις της Μεσαράς.

A-
A+
16/05/2018 | 11:52

Γευσιγνωσία  είναι η τέχνη απόλαυσης της εκλεκτής τροφής, στην οποία περιλαμβάνεται η επιλογή και το μαγείρεμα της,  αλλά και ο τρόπος σερβιρίσματός της. Ορίζεται δηλαδή ως τέχνη και επιστήμη της ανθρώπινης γευστικής  διατροφής.

Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς πήρε ξανά την πρωτοβουλία να ευαισθητοποιήσει τους Συλλόγους της Μεσσαράς και της ευρύτερης περιοχής, προσπαθώντας  να παρουσιάσει τον τοπικό πολιτισμό, τις τοπικές γεύσεις και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας με σκοπό την ανάπτυξη και την προβολή της Μεσσαράς.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της Μεσσαράς είναι και ο γαστρονομικός πολιτισμός μας, όπως αυτός διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων ο οποίος βασίστηκε στον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας. Αυτόν τον πλούτο, αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μέσα από τη γευσιγνωσία που οργανώνουμε κάθε χρόνο για να τον κάνουμε ευρύτερα γνωστό, όχι μόνο στους άλλους, αλλά και σε εμάς τους ίδιους.

Από την αρχαιότητα έως και σήμερα, στην περιοχή μας,  το λάδι, τα αρωματικά άγρια χόρτα, τα κηπευτικά, τα λαχανικά, τα βότανα, τα ψάρια, τα φρούτα, τα τυροκομικά, το μέλι κ.α. έπαιξαν και παίζουν ως τώρα , σπουδαίο ρόλο στη Μεσσαρίτικη κουζίνα.

Όλα αυτά   πρέπει να αναδεικνύονται με τρόπο σύγχρονο, σεβόμενοι την παράδοση μας, προβάλλοντας την ικανότητα των ανθρώπων των χωριών μας και αποβάλλοντας την ξενομανία. Σεβόμενοι όλοι μας τη σοφία της αρχαίας διατροφής ως σήμερα,  θα συνδράμουμε στην προσπάθεια διατήρησης των παλαιών σπόρων που έχουν δοκιμαστεί στα αγροτικά περιβάλλοντα αιώνες τώρα.

Με αυτόν τον τρόπο παροτρύνουμε όσους συμπατριώτες μας το επιθυμούν, να ασχοληθούν καλυτερεύοντας την ποιότητα της παραγωγής τους, αλλά και να στραφούν στην παραγωγή νέων προϊόντων, που θα έχουν μεγαλύτερη απήχηση στις διεθνείς αγορές, με τα ανάλογα οικονομικά αποτελέσματα.

Όπως και στις προηγούμενες προσπάθειες έτσι και φέτος   θα δοκιμάσουμε ξανά την κουζίνα των χωριών της Μεσσαράς μέσω των Πολιτιστικών Συλλόγων, των Γυναικείων Συνεταιρισμών ή φορέων , μέσα από μια μεγάλη ποικιλομορφία πιάτων που μπορούν να ικανοποιήσουν πλήρως τις γαστρονομικές αναζητήσεις τόσο των κρεατοφάγων όσο και των χορτοφάγων, των αρωμάτων όλων των  γεύσεων που μας δίδει απλόχερα η μανά Γη, ακόμα και των πιο απαιτητικών γευσιγνωστών με ταυτόχρονη προώθηση και διαφήμιση των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων του πρωτογενή τομέα της Μεσσαράς.

Η ιδέα  διεξαγωγής της γευσιγνωσίας ξεκίνησε από το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς, (το πρώτο δίκτυο συλλόγων στην Κρήτη)με σκοπό πέρα από τους ήδη αναφερθέντες να ενώσει σε κοινές εκδηλώσεις όλη τη Μεσσαρά. Κάθε χρόνο η γευσιγνωσία υλοποιείται σε  διαφορετικό χωριό με σκοπό να αποτυπωθεί ο πλούσιος γαστρονομικός χάρτης της Μεσσαράς ως τουριστική γαστρονομική προβολή της περιοχής μας και των χωριών μας.

Ο στόχος της  8ης γευσιγνωσίας είναι να μυήσουμε τον κάτοικο της Μεσσαράς, τον Έλληνα και  ξένο τουρίστα  στις γεύσεις της, διαφημίζοντας ταυτόχρονα τα προϊόντα της, δημιουργώντας και προβάλλοντας έτσι το πάζλ του γευσιγνωστικού χάρτη της περιοχής. Για το λόγο αυτό οι σύλλογοι που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρουν συμμετοχής θα πρέπει αξιοποιώντας την εμπειρία του Δ.Σ. του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς και τη δική τους προσπάθεια να οργανώσουμε άριστα και φέτος την όγδοη κατά σειρά γευσιγνωσία.

Όσοι από τους Συλλόγους – μέλη μας ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν την εκδήλωση θα πρέπει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους να αιτηθούν την οργάνωση με καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος την 31 Μαΐου 2018. Θα πρέπει να απευθύνονται στον πρόεδρο του Συλλόγου Κο Σπυριδάκη Μιχάλη (τηλ. Επικοινωνίας :6932311115) ή στον ΚοΛέριο Νικόλαο, γραμματέα (τηλ. Επικοινωνίας :6974213368).

 

 

 

 

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.