Νότια Κρήτη

Καππαδοκία-Κρήτη: Μακραίωνοι δεσμοί μέσα από τη μουσική, το χορό και το τραγούδι

Καππαδοκία-Κρήτη: Μακραίωνοι δεσμοί μέσα από τη μουσική, το χορό και το τραγούδι

Μια μοναδική εκδήλωση στο Αποΐνι για την "πατρίδα της καρδιάς" των ξεριζωμένων προσφύγων.

A-
A+
10/08/2018 | 11:36

Μια μοναδική εκδήλωση που στόχο έχει να αναδείξει τις σχέσεις των ανθρώπων ανάμεσα στη μακρινή και χαμένη πια πατρίδα της Καππαδοκίας, που για τους ξεριζωμένους δεν παύει να αποτελεί την “πατρίδα της καρδιάς τους” και στην Κρήτη, που έμελλε να γίνει για πολλούς Μικρασιάτες πρόσφυγες η νέα πατρίδα τους, έρχεται την Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018, στο Αποϊνι του Δήμου Γόρτυνας.

Πρόκειται για μια εκδήλωση Μνήμης Μικρασιατών προσφύγων με χαρακτηριστικό τίτλο “Από την Καππαδοκία έρχομαι….” η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης- ΠΕ Ηρακλείου με συνδιοργανωτές τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αποϊνίου “Οι Βάκιωτες” και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέου Μυλοποτάμου Πέλλας “Οι Καππαδόκες”.

Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο χώρο του Δημοτικό σχολείο του Αποϊνίου με ώρα έναρξης στις 21:00 μ.μ. και θα περιλαμβάνει χορούς από την Καππαδοκία με παραδοσιακές φορεσιές, χορωδία με τραγούδια της Μικράς Ασίας και πενταμελής ορχήστρα και ομιλία του Αποστόλη Παυλίδη για τις οικογένειες των Μικρασιατών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο Αποϊνι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής: 

Έναρξη 21:00 Καλωσόρισμα προέδρου πολιτιστικού συλλόγου Αποινίου «ΒΑΚΙΟΤΕΣ»
21:10 Εισαγωγή από Ορχήστρα με Μικρασιάτικα Τραγούδια.
21:20 Ομιλία Παυλίδη Απόστολου για οικογένειες Μικρασιατών Προσφύγων που κατοίκησαν στην περιοχή μας και για τον τόπο καταγωγής τους.
21:40 Τραγούδια Μικράς Ασίας από την χορωδία “ΕΡΩΔΙΟΣ” υπό τη διεύθυνση του Κανακάκη Μανόλη.
22:30 Χοροί Καππαδοκών με παραδοσιακές φορεσιές από το σύλλογο Νέου Μυλοτόπου Πέλλας «ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ».
Θα παρουσιαστούν οι χοροί: ΕΖ ΒΑΣΙΛΗ, ΧΑΡΜΑΝ ΓΕΡΙ, ΣΟΥΤΟΝΤΙΝΑ, ΛΑ ΜΠΑΓΙΑΡ, ΛΕΙΛΑΛΟΥΜ ή ΛΕΙΛΙΜΠΑΓΙΑΡ, ΧΟΡΟΣ ΜΑΝΤΗΛΙΩΝ, ΚΟΝΙΑΛΙ

Αφήγηση για τα χαρακτηριστικά και την ιστορία των χορών θα κάνει η Κοσμόγλου Σοφία. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τραγούδια από την ορχήστρα .

Λίγα λόγια για την ιστορία του Αποϊνίου και τις ρίζες των ανθρώπων 

Το Αποΐνι είναι μικρός οικισμός που βρίσκεται στον κάμπο της Μεσαράς και αποτελείται στη συντριπτική του πλειοψηφία από Μικρασιάτες Πρόσφυγες. Το Βελούλι, εγκαταλειμμένος σήμερα οικισμός βρίσκεται βόρεια του χωριού, όπου αρχικά κατοίκησαν οικογένειες προσφύγων (περίπου ως το 1960) οι οποίοι κατηφόρισαν σιγά-σιγά στο Αποΐνι.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η Ιστορία είναι ο μεγάλος Δάσκαλος της ζωής και η Λήθη είναι κακός σύμβουλος. Γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να τονώσουμε την ιστορική μας μνήμη. Σε μια προσπάθεια αναζήτησης της ιστορικής μας ταυτότητας μέσα από τα ίχνη της τραγικής πορείας του πολύπαθου Μικρασιατικού Ελληνισμού, συγκεκριμένα των προγόνων μας.

Σ΄ αυτόν εδώ τον εύφορο τόπο, την Κρήτη, που πάντοτε υπήρξε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, κατέληξε η πορεία των Μικρασιατών προγόνων μας, μια πορεία φωτεινή αν και πολύπαθη, που κατέληξε σε πλούσιους καρπούς, αφού εδώ ρίζωσαν και μεγαλούργησαν σε νέες εστίες.

Με αρκετή καθυστέρηση, ξεκινάμε μια προσπάθεια διάσωσης και αρχειοθέτησης της παράδοσης των Μικρασιατών συγχωριανών μας και της ευρύτερης περιοχής με σκοπό να καταγράψουμε και να περισώσουμε ήθη, έθιμα, γλώσσα, γενεαλογικό δέντρο όσων έφθασαν εδώ. Η Μικρασία μπορεί ν’ αποτελεί μια «χαμένη πατρίδα» που πέρασε στα κεφάλαια της ιστορίας. Όμως λένε πώς «τον τόπο τον κάνουν οι άνθρωποι».

Η Μικρασία είναι για μας σήμερα η βιωμένη μνήμη. Είναι οι ιστορίες των παππούδων μας. Οι οικογενειακές φωτογραφίες και τα κειμήλια. Προπάντων όμως μια ζωντανή παράδοση που βρίσκει έκφραση στις μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής μας.

Ξεκινάμε λοιπόν το «ταξίδι» μας στη γη της Μικρασίας, για ν’ αντλήσουμε γνώσεις, αρχές, παραδόσεις, και κυρίως δύναμη ψυχής. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Ευχαριστίες οφείλουμε στον πολιτιστικό σύλλογο Νέου Μυλοποτάμου Πέλλας «Καπαδόκες», στην χορωδία «Ερωδιός», στο συγκρότημα του Μανόλη Κανακάκη, στην Περιφέρεια Κρήτης για την συνδιοργάνωση και όλους εσάς που ελπίζουμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας δίνοντάς μας το κουράγιο να συνεχίσουμε και να καθιερώσουμε κάθε χρόνο το ίδιο και καλύτερα», καταλήγει η ανακοίνωση των διοργανωτών.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.