Νότια Κρήτη

Εκδήλωση Μνήμης Μικρασιατών προσφύγων: “Από την Καππαδοκία έρχομαι…”

Εκδήλωση Μνήμης Μικρασιατών προσφύγων: “Από την Καππαδοκία έρχομαι…”

Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, αλλά και ιστορικές μαρτυρίες για τις καταβολές των ανθρώπων.

A-
A+
13/08/2018 | 13:37

Μια μοναδική εκδήλωση που στόχο έχει να “φέρει κοντά” μέσα από τα ήθη, τα έθιμα, το χορό και το τραγούδι τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από την γενέθλια γη της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία και έφτασαν πρόσφυγες στις αρχές του 20ου αιώνα στην Κρήτη, παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα, 13/08/2018 στο Αποϊνι του Δήμου Γόρτυνας.

Πρόκειται για μια εκδήλωση Μνήμης Μικρασιατών προσφύγων με χαρακτηριστικό τίτλο “Από την Καππαδοκία έρχομαι….” η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης- ΠΕ Ηρακλείου με συνδιοργανωτές τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αποϊνίου “Οι Βάκιωτες” και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέου Μυλοποτάμου Πέλλας “Οι Καππαδόκες”.

Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο χώρο του Δημοτικό σχολείο του Αποϊνίου με ώρα έναρξης στις 21:00 μ.μ. και θα περιλαμβάνει χορούς από την Καππαδοκία με παραδοσιακές φορεσιές, χορωδία με τραγούδια της Μικράς Ασίας και πενταμελής ορχήστρα και ομιλία του Αποστόλη Παυλίδη για τις οικογένειες των Μικρασιατών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο Αποϊνι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής: 

Έναρξη 21:00 Καλωσόρισμα προέδρου πολιτιστικού συλλόγου Αποινίου «ΒΑΚΙΟΤΕΣ»
21:10 Εισαγωγή από Ορχήστρα με Μικρασιάτικα Τραγούδια.
21:20 Ομιλία Παυλίδη Απόστολου για οικογένειες Μικρασιατών Προσφύγων που κατοίκησαν στην περιοχή μας και για τον τόπο καταγωγής τους.
21:40 Τραγούδια Μικράς Ασίας από την χορωδία “ΕΡΩΔΙΟΣ” υπό τη διεύθυνση του Κανακάκη Μανόλη.
22:30 Χοροί Καππαδοκών με παραδοσιακές φορεσιές από το σύλλογο Νέου Μυλοτόπου Πέλλας «ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ».
Θα παρουσιαστούν οι χοροί: ΕΖ ΒΑΣΙΛΗ, ΧΑΡΜΑΝ ΓΕΡΙ, ΣΟΥΤΟΝΤΙΝΑ, ΛΑ ΜΠΑΓΙΑΡ, ΛΕΙΛΑΛΟΥΜ ή ΛΕΙΛΙΜΠΑΓΙΑΡ, ΧΟΡΟΣ ΜΑΝΤΗΛΙΩΝ, ΚΟΝΙΑΛΙ.

Αφήγηση για τα χαρακτηριστικά και την ιστορία των χορών θα κάνει η Κοσμόγλου Σοφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αποϊνι και το Βελούλι είναι αμιγώς προσφυγικοί οικισμοί που δημιουργήθηκαν από εγκατεστημένους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία μετά τον διωγμό του 1922.

Η αναζήτηση της ιστορικής ταυτότητας των ανθρώπων αυτών και των οικογενειών τους μέσα από τα ίχνη της τραγικής πορείας του πολύπαθου Μικρασιατικού Ελληνισμού, αποτελεί καρπό πολυετούς έρευνας και συλλογής πληροφοριών για τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, συγγραφέα και ποιητή, με προσφυγικές επίσης καταβολές και καταγωγή από το Αποϊνι, Αποστόλη Παυλίδη.

Μια εκδήλωση που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς…