Νότια Κρήτη

«Κέντρα Ανοιχτής Φιλοξενίας» για πρόσφυγες & μετανάστες φαίνεται να σχεδιάζονται στον Δήμο Φαιστού

«Κέντρα Ανοιχτής Φιλοξενίας» για πρόσφυγες & μετανάστες φαίνεται να σχεδιάζονται στον Δήμο Φαιστού

Οι δομές θα είναι «ανοιχτής φιλοξενίας».

A-
A+
11/12/2019 | 14:51

O κρητικός νότος και συγκεκριμένα η περιοχή του Δήμου Φαιστού στη Μεσαρά αναμένεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί επισήμως, να κληθεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες.

Η μετακίνηση προσφύγων και µεταναστών γίνεται στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί και ξεκινά να υλοποιείται για την αποσυµφόρηση των νησιών του Βορείου & Ανατολικού Αιγαίου, µέσω της µεταφοράς συνολικά 20.000 ατόμων στην ενδοχώρα.

Οι χώροι

Ο κρητικός νότος φαίνεται να επιλέχτηκε ως «εναλλακτική λύση»  μετά από τις ξεκάθαρες αρνήσεις που διατυπώθηκαν στο βορρά του νησιού, όπου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στην προοπτική να δημιουργούν εκεί χώροι «φιλοξενίας».

Οι εγκαταστάσεις στο Αεροδρόμιο Τυμπακίου, αλλά και σε ένα, κλειστό σήμερα, Ξενοδοχείο στο Σίβα φαίνεται να προορίζονται ως χώροι όπου μπορούν να εγκατασταθούν μετανάστες στη Μεσαρά, οι οποίοι δεν θα βρίσκονται «περιορισμένοι», καθώς οι δομές που σχεδιάζονται στην περιοχή δεν θα είναι «κλειστές», αλλά «ανοιχτής φιλοξενίας».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έγιναν διερευνητικές επισκέψεις στον κρητικό νότο, με προβεβλημένο στέλεχος από το Δήμο Φαιστού να φέρεται έτοιμος να αναλάβει, έναντι παχυλού μισθού, τη συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) η οποία θα παρέχει ανθρωπιστική δράση για τους πρόσφυγες & μετανάστες που αναμένεται ότι θα έρθουν στην περιοχή.

900 άτομα

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία για το ποσοστό προσφύγων επί του πληθυσµού σε κάθε περιφέρεια, επιχειρώντας την όσο το δυνατόν δίκαιη και «αναλογική» κατανοµή. Στην Κρήτη, η οποία διατηρεί ένα από τα χαµηλότερα ποσοστά προσφύγων (0,15%), σχεδιάζεται να έρθουν 900 άτομα σε πρώτη φάση.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί θα ξεδιπλωθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αφορά τη µετακίνηση 9.000 ατόµων µέχρι το τέλος του έτους. Η δεύτερη φάση προβλέπει τη µεταφορά 11.000 ατόµων στις αρχές Ιανουαρίου του 2020. Για να καταστεί δυνατή η αποσυµφόρηση των νησιών προβλέπονται συνολικά δέκα νέες ανοιχτές δοµές φιλοξενίας, σε περιοχές της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της ∆υτικής Ελλάδας.

Δύο στάδια

Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των μετακινήσεων. Το δεύτερο στάδιο του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο είναι και το πιο φιλόδοξο, θα εκτυλιχθεί στις αρχές Ιανουαρίου και περιλαµβάνει µαζικότερες µεταφορές προσφύγων και µεταναστών προς την ενδοχώρα. Στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να µετακινηθούν στις 5 Ιανουαρίου 2020, σε συγκεκριμένους χώρους συνολικά 11.000 άτοµα. Οι δοµές αυτές θα είναι ανοιχτής φιλοξενίας και έχουν ήδη επιλεγεί από τις υπηρεσίες µεταναστευτικής πολιτικής.

Η διαχείριση

Η πολιτική προσέγγιση της κυβέρνησης προκρίνει την «ήπια διαχείριση» του Μεταναστευτικού, σε πρώτη φάση, και την πιο «σκληρή» σε δεύτερη φάση. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι αρχικά οι νέες δοµές που θα κατασκευαστούν θα είναι ανοιχτού τύπου, ενώ τα σχέδια για κλειστά κέντρα (ΠΡΟΚΕΚΑ) περνούν σε δεύτερο πλάνο. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα στελέχη που ασχολούνται µε το Μεταναστευτικό θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες φιλοξενίας µεταναστών σε ξενοδοχεία και σε ανοιχτά κέντρα. Όλα θα εξαρτηθούν, όπως εξηγούν αρµόδιες πηγές, από τη διαπραγµάτευση της κυβέρνησης µε τους τοπικούς παράγοντες της κάθε περιοχής και από το πόσο πρόθυμοι είναι αυτοί να φιλοξενήσουν στα όρια του Δήμου τους ανάλογες δομές.