Νότια Κρήτη

«Κέντρο Κοινότητας» Δήμου Φαιστού: Στήριξη στον δημότη και τις ανάγκες του

«Κέντρο Κοινότητας» Δήμου Φαιστού: Στήριξη στον δημότη και τις ανάγκες του

ΤΟ ΕΣΠΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

A-
A+
15/04/2021 | 13:37

Η πρόσβαση σε όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και τις Υπηρεσίες που υλοποιούνται προς όφελος των πολιτών, φαντάζει συχνά «δαιδαλώδης» και δύσκολη για τον μέσο δημότη που, ωστόσο, χάρη στο Κέντρο Κοινότητας που λειτουργεί στο Δήμο του έχει έμπρακτη –πολύτιμη!- υποστήριξη. 

Το «Κέντρο Κοινότητας» του Δήμου Φαιστού είναι μία πολύ σημαντική δράση με καινοτόμα χαρακτηριστικά που λειτουργεί ως δομή συμπληρωματική της Δημοτικής Κοινωνικής Υπηρεσίας. Όπως συμφωνούν οι ίδιοι οι δημότες Φαιστού, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου τους, τούς προσφέρει ιδιαίτερα πολύτιμες υπηρεσίες, εξυπηρετώντας ποικιλοτρόπως, οργανωμένα και πρακτικά, τους πολίτες.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, με πόρους της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ.

Ο στόχος

Στόχος του Κέντρου Κοινότητας είναι η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για:

  • Την υποδοχή – ενημέρωση –και υποστήριξη των πολιτών για την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ),
  • Τη διασύνδεση των πολιτών με τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην εκάστοτε περιοχή παρέμβασης-παραπομπές και
  • Την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών – βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Επιπρόσθετα, το «Κέντρο Κοινότητας» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δημιουργίας και λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού συντονισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής.

Έμπρακτη υποστήριξη!
Τα Κέντρα Κοινότητας έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν τους Δήμους στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται

Σχέδιο

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των Κέντρων Κοινότητας εντάσσεται στο συνολικότερο στρατηγικό σχέδιο της Ελληνικής Πολιτείας και του Υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία ενός ενιαίου Εθνικού Μηχανισμού, ο οποίος θα συντονίζει τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης, θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την εφαρμογή τους και θα προσδιορίζει τις προτεραιότητες, με βάση τις εκάστοτε ανάγκες, ώστε να ενισχύει την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Με σύστημα

Η παρακολούθηση γίνεται σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με τη δημιουργία Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Εθνικού Μηχανισμού, και με την καθιέρωση συστήματος δεικτών. Οι δείκτες αυτοί επιτρέπουν την παρακολούθηση της προόδου κάθε προτεραιότητας της «Εθνικής Στρατηγικής για ην Κοινωνική Ένταξη» (ΕΣΚΕ) και της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των επιμέρους παρεμβάσεων, συμβάλλοντας έτσι στην αξιολόγησή τους.

#cohesionGR

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.