Νότια Κρήτη

Κλωβός για τους εξαντλημένους γύπες στη Γέργερη – Ένας χώρος περίθαλψης σε προσομοίωση της Φύσης

Κλωβός για τους εξαντλημένους γύπες στη Γέργερη – Ένας χώρος περίθαλψης σε προσομοίωση της Φύσης

Νεαροί γύπες θα μεταφέρονται και στην Ηπειρωτική Ελλάδα για την ενίσχυση του πληθυσμού εκτός Κρήτης.

A-
A+
25/01/2024 | 11:28

Το καλοκαίρι του 2023 όλοι σχεδόν οι Κρητικοί έγιναν μάρτυρες της ίδιας εικόνας σε διάφορες περιοχές του νησιού με εξαντλημένους γύπες να πέφτουν στη μέση του δρόμου ή μέσα στη θάλασσα αναζητώντας νερό και τροφή. Αρκετοί δέχονταν τη φροντίδα του κόσμου και συνέρχονταν ενώ άλλοι χρειάστηκαν περίθαλψη.

Η περίθαλψη όμως δεν είναι κάτι το εύκολο ούτε το σύντομο. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε λοιπόν ένας κλωβός προσαρμογής και ενδυνάμωσης των άγριων γυπών στη Γέργερη του Δήμου Γόρτυνας, μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας όπως θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί.

Όπως εξηγεί ο βιολόγος Αποστόλης Καλτσής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, “η Κρήτη είναι η πιο σημαντική περιοχή της Ελλάδας για τους γύπες, τα όρνια, φιλοξενεί το 85% του πληθυσμού τους στη χώρα μας. Τους θερινούς μήνες λοιπόν, λόγω του καύσωνα, είχαμε τουλάχιστον 70 με 80 περιπτώσεις νεαρών γυπών που βρέθηκαν αφυδατωμένοι, ταλαιπωρημένοι ή τραυματισμένοι γιατί έκαναν αδέξιες κινήσεις στις πτήσεις τους. Σημειώνεται πως εκείνη την περίοδο, κυρίως τον μήνα Ιούλιο, οι νεαροί γύπες ξεκινούν τις πρώτες τους πτήσεις, όπως αναφέρει ο ειδικός επιστήμονας.

Ένα κλωβός σε προσομοίωση της Φύσης

Για τις περιπτώσεις εκείνες που δεν είναι η κατάστασή τους πολύ σοβαρή, ώστε να χρήζουν μεταφοράς στην Αθήνα δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος κλωβός, όπου τα πουλιά μεταφέρονται για ενδυνάμωση και φροντίδα πριν την απελευθέρωσή τους. Την διαχείρισή του αναλαμβάνουν οι άνθρωποι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που πηγαίνουν τροφή στους γύπες σε τακτικά διαστήματα. Όπως πολλά άγρια ζώα, τα πουλιά αυτά δεν είναι σαν εμάς να έχουν ανάγκη να τρώνε δύο με τρεις φορές την ημέρα: επειδή η εύρεση τροφής στη Φύση δεν είναι εύκολη υπόθεση, μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε φαγητό και αν φάνε μία φορά σε 7 – 10 ημέρες. Νερό διαθέσιμο θα υπάρχει πάντα στον κλωβό, σε ειδική δεξαμενή. Ο κλωβός έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες ως 30 πουλιών. Σημειώνουμε πως δεν πρόκειται για ένα απλό… κλουβί, έχει μεγάλο μέγεθος (24  x 8 μέτρα) και περιλαμβάνει κατασκευές από ξύλο που προσομοιάζουν στα σημεία, όπου τα πουλιά συνηθίζουν να κουρνιάζουν στα βράχια. Είναι προσαρμοσμένος, δηλαδή, κατάλληλα ώστε οι γύπες να αισθάνονται όσο το δυνατόν λιγότερο περιορισμένοι και να μην στρεσάρονται.
Σημειώνεται πως η ολική ανακατασκευή και επέκταση του κλωβού χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE IP 4 NATURA (www.edozoume.gr) μέσω της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Ενίσχυση των πληθυσμών και εκτός Κρήτης

Στην Κρήτη ζουν 370 ζευγάρια γυπών, όσα δηλαδή είναι σε ηλικία αναπαραγωγής, και αν υπολογίσει κανείς και τα νεαρά άτομα, κάτω των 5 ετών, συνολικά έχουμε περισσότερους από 1000 γύπες στο νησί. Κάποιοι γύπες, μετά από μία σύντομη περίοδο αποκατάστασης και ενδυνάμωσης, θα μεταφέρονται για απελευθέρωση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο λόγος είναι πως κρίθηκε απαραίτητο να ενισχυθεί ο πληθυσμός τους σε περιοχές εκτός Κρήτης, σύμφωνα με τις επιστημονικές κατευθύνσεις του Προγράμματος LIFE. Δεδομένου του πληθυσμού που έχουμε στην Κρήτη, υπάρχουν τα περιθώρια ώστε να στέλνονται κάθε χρόνο περίπου 10 με 20 νεαρά άτομα (που να μην έχουν ακόμη ζευγαρώσει) για την ενίσχυση του πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Καλτσή.

*Με πληροφορίες από το cretalive.gr