Νότια Κρήτη

Κοννινοκαλιακούδες: Οι “ακροβάτες”  του Ψηλορείτη που μυρίστηκαν την κακοκαιρία!

Κοννινοκαλιακούδες: Οι “ακροβάτες” του Ψηλορείτη που μυρίστηκαν την κακοκαιρία!

A-
A+
02/03/2021 | 19:08

Subscribe – Εγγραφή στο κανάλι

Ξεσήκωσε τον κόσμο με τις κρυγές τους σήμερα ένα μεγάλο κοπάδι από κοκκινοκολιακούδες που πετούσαν σε μεγάλο ύψος κάπου ανάμεσα στο Βορίζα και στις Καμάρες. Τα πουλιά μυρίστηκαν μάλλον χιονιά και κατέβηκαν σε χαμηλότερο ύψος από τι συνήθως ζουν καθώς σε μεγαλύτερο υψόμετρο έπεφτε χιόνι , ωστόσο αυτό θα φανεί αύριο με το πρώτο φως της ημέρας.  

 Η Κοκκινοκαλιακούδα είναι πτηνό της οικογενείας των Κορακιδών, που απαντά κυρίως στην κεντρική Ασία, αλλά και σε απομονωμένους πληθυσμούς σε μέρη της Ευρώπης (και στον ελλαδικό χώρο) και της βόρειας Αφρικής. Λέγεται έτσι γιατί τα πόδια όπως και το ράμφος έχουν κόκκινο χρώμα. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Pyrrhocorax pyrrhocorax και περιλαμβάνει 8 υποείδη.

Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος Pyrrhocorax pyrrhocorax docilis (S. G. Gmelin, 1774).

Είναι είδος προσαρμοσμένο να ζει σε μεγάλα υψόμετρα, μικρότερα πάντως από εκείνα της συγγενικής κιτρινοκαλιακούδας.

Έχει την ικανότητα να εκτελεί κάθετη εφόρμηση μέχρι 100 χλμ/ώρα, με διπλωμένες τις πτέρυγες, ή ανάποδη πτήση με περιστροφή του σώματος γύρω από τον εαυτό της και άρθρωση χαρακτηριστικής στριγγής κραυγής. Επίσης, είναι από τα λίγα πτηνά που μπορούν να κερδίζουν ύψος εντελώς κάθετα προς την επιφάνεια του εδάφους. Τα ακροβατικά αυτά έχουν, πολύ εύστοχα, παρομοιαστεί με εκείνα που εκτελούν οι πιλότοι των παλαιών διπλάνων

Στην ελληνική μυθολογία, η κοκκινοκαλιακούδα, επίσης γνωστή ως «κοράκι της θάλασσας», θεωρείτο ιερό πτηνό του Κρόνου και κατοίκησε στο «ευλογημένο νησί» της Καλυψούς.