Νότια Κρήτη

Κούρτες στην περιοχή Ζαρού: Ανάπλαση Ρωμαϊκού Υδραγωγείου

Κούρτες στην περιοχή Ζαρού: Ανάπλαση Ρωμαϊκού Υδραγωγείου

A-
A+
27/10/2020 | 9:33

Με πρωτοβουλία ιδιώτη πραγματοποιήθηκαν έργα ανάπλασης του Ρωμαίικού υδραγωγείου Κουρτών της Δημοτικής ενότητας Ζαρού Δήμου Φαιστού, τα οποία ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Φωτογραφίες: Γιάννης Φραγκιαδάκης

 Οι εργασίες περιλάμβαναν καθαρισμό των λαγουμιών που βγαίνει το νερό, καθαρισμό της πηγής με ανακατασκευή του τοίχου και βάψιμο της πόρτας, αποκατάσταση του κτίσματος της εισόδου των λαγουμιών ώστε να μην εισέρχονται σε αυτά ζώα περιορισμός και διαμόρφωση του χώρου με ομορφοκτισμένα τοιχία.

Οι “Κούρτες” βρίσκονται μεταξύ των χωριών Παναγιάς και Ζαρού. Το  όνομα τους προέρχεται από το βυζαντινό κούρτη και κώρτη και αυτό από το λατινικό cohors-tis = τόπος κλειστός, ανάκτορο, αυλή. Στη βυζαντινή περίοδο χρησιμοποιούνταν με τη σημασία του κλειστού χώρου, της μάνδρας. Κόρτη ήταν και βυζαντινό στρατιωτικό τάγμα και ο οικισμός ίσως υπήρξε έδρα στρατιωτικών σωμάτων. Στην περίοδο της τουρκοκρατίας ο τούρκικος πληθυσμός κατοικούσε στις  Πάνω Κούρτες ενώ ο  χριστιανικός χαμηλότερα στις Κάτω Κούρτες. Σήμερα από τον οικισμό σώζονται μόνο ερείπια. Εκτός από τον αγροκτηνοτροφικό  χαρακτήρα του οικισμού επιβίωνε έως και τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μια παράδοση αγγειοπλαστικής . Ακόμα και σήμερα στις Κάτω Κούρτες  σώζονται ερείπια από ένα καμίνι.  Στην περιοχή νότια και δυτικά από τον τρίκορφο λόφο της Κουρτοκεφάλας έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ίχνη και αρχαίοι τάφοι υστερομινωικής εποχής.    Στην ανατολική πλευρά του λόφου σώζεται σε καλή κατάσταση το υδραγωγείο που χρονολογείται τον 1ο με 2ο αιώνα μ. Χ. Περιλαμβάνει δυο τεχνητά σπήλαια μικρών διαστάσεων.