Νότια Κρήτη

Κρίσιμη και η εθελοντική προσφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Άγιο Βασίλειο

Κρίσιμη και η εθελοντική προσφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Άγιο Βασίλειο

Η Π.Υ. Ρεθύμνου ζητά από τους πολίτες να ενημερώνουν άμεσα την υπηρεσία για οτιδήποτε.

A-
A+
11/06/2019 | 9:15

Μία απόπειρα εμπρησμού, ένα περιστατικό ιδιαίτερα σοβαρό, που διαπιστώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στον επαρχιακό δρόμο Σπηλίου – Αγίας Γαλήνης, στο ύψος της Κρύας Βρύσης, αναδεικνύει την κρισιμότητα του σχεδιασμού κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Π.Υ. Ρεθύμνου, την πυρκαγιά αντιλήφθηκε κάτοικος της περιοχής που ενημέρωσε την υπηρεσία, αλλά και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας στον Δήμο Αγίου Βασιλείου Βαγγέλη Καπετανάκη, που βρέθηκαν άμεσα στο σημείο. Ο δράστης, ωστόσο, είχε προλάβει να απομακρυνθεί και αναζητείται. Αν και ο κάτοικος δεν είδε κάποιον να πυροδοτεί, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πυρκαγιά στις 3 τα ξημερώματα δεν μπορεί παρά να είναι εμπρησμός, έστω και από αμέλεια.

Σε ανακοίνωση της η Π.Υ. Ρεθύμνου ζητά από τους πολίτες να ενημερώνουν άμεσα την υπηρεσία όταν πέφτουν στην αντίληψη τους τέτοια περιστατικά.

«Στις 09-06-2019 στον επαρχιακό δρόμο από Σπήλι προς Αγία Γαλήνη, στην περιοχή Κρύα Βρύση και περί ώρα 03:20, έγινε απόπειρα εμπρησμού, η οποία έγινε αντιληπτή από κάτοικο της περιοχής και ενημερώθηκε η Υπηρεσία μας και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ευάγγελος Καπετανάκης, οι οποίοι μετέβησαν στο σημείο άμεσα. Η Υπηρεσία μας αξιολογεί ως εξαιρετικά σοβαρό το περιστατικό, το ανακριτικό τμήμα της Υπηρεσίας μας πραγματοποιεί προανάκριση σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου εκτελώντας περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή με συμβατικά αυτοκίνητα, και αναζητείται ο δράστης. Παρακαλούνται οι πολίτες οτιδήποτε αντιλαμβάνονται να ειδοποιούν την Υπηρεσία μας άμεσα στο τηλέφωνο 199».

 ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ: «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ»

Μιλώντας στην Κ.Ε. ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, Παναγιώτης Καράμπελας, επανέλαβε πως την αντιπυρική περίοδο δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε εκδήλωση πυρκαγιάς, εννοώντας από τον παραμικρό σπινθήρα ως την καύση ξερόκλαδων, αλλά ακόμα και τις υπαίθριες ψησταριές. Και κατέληξε πως οι πολίτες είναι απαραίτητο να επικοινωνούν με τις πυροσβεστικές αρχές για οτιδήποτε διαπιστώσουν, ακόμα και αν είναι το ελάχιστο, προσθέτοντας πως οι παραβάτες θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

 ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Έχοντας πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα των πυρκαγιών επί δεκαετίες, ο δήμος Αγίου Βασιλείου έχει πλέον οργανώσει την υπηρεσία του, αλλά και τις εθελοντικές του ομάδες με τέτοιο τρόπο, ώστε σε αγαστή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου να προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πρόκειται, άλλωστε, για την περιοχή με τις περισσότερες πυρκαγιές πανελλαδικά και ίσως και τα περισσότερα καμμένα στρέμματα στην επικράτεια. Για το λόγο αυτό, ο δήμος τα τελευταία χρόνια, με την καθοδήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Βαγγέλη Καπετανάκη, ξεκινώντας με την παρότρυνση του πρώην διοικητή της Π.Υ. Ρεθύμνου και νυν περιφερειακού διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών της Κρήτης Νίκου Λαγουδάκη, δημιούργησε εθελοντικές ομάδες πολιτών που αναλαμβάνουν περιπολίες και δράση σε όποιο σημείο χρειαστεί.

Αυτή η συνεργασία με την Π.Υ. Ρεθύμνου συνεχίζεται και σήμερα υπό τη διοίκηση του νυν διοικητή, κ. Παναγιώτη Καράμπελα, όπως ανέφερε στην Κρητική Επιθεώρηση ο κ. Καπετανάκης.

«Έχουμε φτιάξει μία καλά οργανωμένη ομάδα που συνεχώς αυξάνεται», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Αγίου Βασιλείου, η οποία έχει εξοπλιστεί από τον δήμο. Πιο συγκεκριμένα, ο δήμος Αγίου Βασιλείου έχει εξοπλίσει με πυροσβεστικά συγκροτήματα, δηλαδή αντλίες πυρόσβεσης, ασυρμάτους κλπ., 26 ιδιωτικά οχήματα, τα οποία είναι ενταγμένα στην εθελοντική ομάδα του δήμου. Όταν οι καιρικές συνθήκες απαιτούν αυξημένη προσοχή, οι ομάδες αυτές, σε συνεννόηση και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κάνουν περιπολίες σε όλα τα κρίσιμα και επικίνδυνα σημεία.

Παράλληλα, ο δήμος Αγίου Βασιλείου έχει φτιάξει δύο πυροφυλάκεια στην Κρύα Βρύση, ένα στον Κέντα, πάνω από τα Κεραμέ, ενώ προτίθεται να κάνει δύο ακόμα στο Μαριού και τον Άη Γιάννη.

«Στόχος μας είναι να έχουμε 2-3 οχήματα σε κρίσιμα σημεία και το έχουμε καταφέρει όσο μπορούμε. Είναι πολύ σημαντικό ότι η εθελοντική αυτή δράση αναγνωρίστηκε και από τον προηγούμενο διοικητή της Π.Υ., τον κ. Λαγουδάκη και συνεχίζεται και σήμερα αυτό, πράγμα που αποδεικνύει την σημασία της εθελοντικής προσφοράς και αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για τους ανθρώπους που έχουν πια αντιληφθεί πως κρίνονται ζωές και περιουσίες και θέλουν να συμβάλλουν ουσιαστικά», σχολίασε ο κ. Καπετανάκης, που πρόσθεσε πως πολλοί εκ των εθελοντών συνέβαλαν τα μέγιστα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα και των πλημμυρών.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ