Νότια Κρήτη

Μια Θεά της Μεσαράς… περιμένει το Μουσείο Μεσαράς

Μια Θεά της Μεσαράς… περιμένει το Μουσείο Μεσαράς

Κρίμα που μια περιοχή με αρχαίους θησαυρούς και ευρήματα να βρίσκονται χρόνια κλεισμένα σε αποθήκες.

A-
A+
18/05/2019 | 12:17

Τι εντυπωσιακό που είναι το κεφάλι της Θεάς Αθηνάς φωτογραφημένο το Σεπτέμβριο του 2005 τη στιγμή που βγαίνει για πρώτη φορά στο φως μετά από αιώνες σκοταδιού θαμμένο στο χώμα της Αρχαίας Γόρτυνας- στο χώρο του Μικρού Θεάτρου (το «Μικρό» είναι σχετικό, αφού είχε χωρητικότητα περίπου 3.000 θεατών!) όπου βρέθηκε και το αγαλμάτινο σώμα της Θεάς το οποίο στόλιζε το χώρο και μάλλον κατακρημνίστηκε μετά από σεισμό.

Τι κρίμα μια περιοχή, όπως είναι ο ευρύτερος κρητικός νότος, με μεγάλους αρχαίους θησαυρούς και πληθώρα ευρημάτων που βρέθηκαν στα χώματα του και βρίσκονται χρόνια κλεισμένα σε αποθήκες και κιβώτια, να μην έχει ακόμα αξιωθεί να έχει σε λειτουργία ένα Μουσείο αντάξιο της ιστορίας του τόπου (όπου βρίσκονται Γόρτυνα-Φαιστός και τόσοι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί). Μια ακόμα Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, η αυριανή Σάββατο 18 Μαΐου, θα βρει τη Μεσαρά να γιορτάζει γα τα Μουσεία …χωρίς Μουσείο- κάνοντας υπομονή έως το 2021, έτος που αναμένεται (μάλλον, το πιθανότερο, θα δούμε) να λειτουργήσει το, πανέτοιμο μεν κτιριακά αλλά μη έτοιμο οργανωτικά, Μουσείο Μεσαράς στην περιοχή της Αρχαίας Γόρτυνας.

Για την ιστορία: Το ρωμαϊκό άγαλμα της Θεάς Αθηνάς φτιαγμένο από λευκό μάρμαρο, με ίχνη χρυσού πάνω του, ανακάλυψαν, μαζί με άγαλμα που αποδίδεται στην Θεά Ήρα, αρχαιολόγοι της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής που, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, έκαναν ανασκαφές στην περιοχή δίπλα στο ναό του Πυθείου Απόλλωνα. Δυστυχώς κατά τη μεταφορά του αγάλματος της Αθηνάς στις αποθήκες, αυτό γλίστρησε από τους ιμάντες και έπεσε στο έδαφος με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντική ζημιά. Στους Ιταλούς δόθηκε αμέσως εντολή να σταματήσουν την ανασκαφή.

δια-sos-τε τη Μεσαρά