Νότια Κρήτη

Μουσικές νότες στον Σίβα στις 20 Σεπτεμβρίου

Μουσικές νότες στον Σίβα στις 20 Σεπτεμβρίου

Μια όμορφη εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο

A-
A+
20/09/2018 | 11:28

Πέμπτη σούρουπο, 20 Σεπτέμβρη στις 8:00μ.μ.,  του Αγ. Ιωάννου του Ξένου και το βυζαντινό εκκλησάκι στην είσοδο του χωριού ανηφορίζοντας από τον κάμπο, γιορτάζει. Αφιερωμένο στον Αγ, Ιωάννη τον Ξένο που γεννήθηκε στον Σίβα το 970 μ.Χ. περίπου, μετά την απελευθέρωση του νησιού από τον Νικηφόρο Φωκά.

Το μουσικό συγκρότημα «LABYRYTHMOS» θα μας χαρίσει μοναδικές στιγμές στον προαύλιο χώρο του ναού. Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σίβα «Θέμος Κορνάρος» πάντα δράττεται της  ευκαιρίας για ανάδειξη και προώθηση πολιτισμού. Είναι πολύ σπουδαίο να πρωτοστατείς στα πολιτιστικά δρώμενα και να καινοτομείς όποτε οι περιστάσεις το επιτρέπουν.

Ο Σίβας είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός σκαρφαλωμένος στο λόφο υπερήφανος για την ιστορία του, για τους ανθρώπους που γέννησε και για τους ανθρώπους που με αγάπη και σοφία τον πλαισιώνουν και κατοικούν στα γραφικά σοκάκια του.

Την Πέμπτη βράδυ λοιπόν στις 8:00μ.μ. – ανήμερα της γιορτής του αγ. Ιωάννου του Ξένου – όλοι μας – πιστοί καλεσμένοι του φιλόξενου Πολιτιστικού Συλλόγου «Θέμος Κορνάρος» θα συμβαδίσουμε αρμονικά με της μουσικής τις νότες απολαμβάνοντας την αμβροσία των τοπικών γεύσεων, που οι χρυσοχέρες γυναίκες του Σίβα θα προσφέρουν σε όλους μας.

Λίγα λόγια από καρδιάς για τους μουσικούς:

Δυο λόγια από καρδιάς μου είπε ο μουσικός – δεξιοτέχνης των παραδοσιακών αλλά και των αρχέγονων μουσικών οργάνων – Αλέκος Καλεμάκης όταν φευγαλέα «έκλεψα» λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της ηχογράφησης στο στούντιο του:

«Φύλλα κι αθούς των λουλουδιών και των πουλιών τους ήχους

διαλέγουμε και δίνουμε άλλη ευωδιά στους στίχους »

Η Μαρία Στεφανάκη – η έκπληξη των κρουστών και ιδιαίτερα του μπεντίρ αλλά και των στίχων η κεντήστρα στον ιστό της μουσικής τέχνης, μου έδωσε την αρχή και το τέλος του τραγουδιού της που θα μας κεράσει την Πέμπτη το βράδυ σε μουσική του Simone Pietro Valzania:

Φτερούγισμα» ονόμασα το τραγούδι μου που γεννήθηκε με το συγκρότημα ως ελπίδα στο μέλλον και άνοιγμα στο παράθυρο του κόσμου…….

Κουβέντα με τη σκέψη μου έχω και με μαλώνει πως το μικρό  αηδόνι που κρύβω στην καρδιά νερό δεν έχει και φαΐ γιατί αλλού το δίνω […] […]και μιαν αυγή ξεκλείδωσα τα φύλλα τση καρδιάς μου και μες στα σωθικά μου εγίνηκε γιορτή. Κι ήτανε όλα όμορφα στου κόσμου το αλώνι και το μικρό αηδόνι, πανίσχυρο πουλί»].

Ο μουσικοσυνθέτης Simone Pietro Valzania, από την πριγκίπισσα των τεχνών ορμώμενος την Φλωρεντία, πολίτης αυτού του τόπου που μας τιμά με την αγάπη του για τον πολιτισμό μας και την ελληνική γλώσσα την οποία ομιλεί άπταιστα, μου είπε:

« Νιώθω βαθύτατα συγκινημένος που μου δόθηκε η ευκαιρία να συνθέσω και να παίξω μουσική σ’ ένα τόσο ιστορικό – γραφικό χωριό της Μεσαράς τον Σίβα, με ρίζες  πολύ ισχυρές στις σελίδες της ιστορίας».

Η γλυκόλαλη μαγεύτρα Εύα Κορνάρου θα μας ξεναγήσει με το τραγούδι της σε μονοπάτια όμορφα, νοσταλγικά. Ο άξιος μουσικός -λαουτιέρης και του μπουλγαρί  παίχτης- ο Δημήτρης Αντωνάκης θα μας μιλήσει με της τέχνης τ’ ακούσματα.

Τ’  όνομα “LABYRYTHMOS” κατά πως μού ‘παν,  γεννήθηκε μια βραδιά πρόβας στο στούντιο του Αλέκου Καλεμάκη όταν γοητευμένοι όλοι τους από το ρυθμό του τραγουδιού που συνέθεταν συμφώνησαν ότι είναι πρώτα εκείνοι και μετά ο κόσμος όλος λάτρεις του ρυθμού αλλά και του μινωικού πολιτισμού απ’ όπου και το αρχικό “LABYRΥTHMOS” σε παραπέμπει σαν πρώτο άκουσμα στον λαβύρινθο αλλά γίνεται ρυθμός μουσικών ακουσμάτων!

Την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη στις 8:00 το βράδυ στον προαύλιο δενδροφυτευμένο χώρο του Ι.Ναού του αγ. Ιωάννου του Ξένου, στην είσοδο του γραφικού χωριού Σίβα, θα έχουμε τη δυνατότητα ν’ απολαύσουμε την μουσική με τους στίχους από το πρώτο φτερούγισμα του μουσικού συγκροτήματος «LABYRYTHMOS».

Εύα Καπελλάκη Κοντού [εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II’].