Νότια Κρήτη

Ναός Παναγίας Γαλακτούσας στο χωριό Απομαρμάς (φώτο)

Ναός Παναγίας Γαλακτούσας στο χωριό Απομαρμάς (φώτο)

Σύμφωνα με την παράδοση ο κτήτοράς της είχε τάμα να χρησιμοποιήσει γάλα αντί για νερό στο κονίαμα.

A-
A+
13/10/2018 | 14:14
Στο μέσο του χωριού Απομαρμάς βρίσκεται ο Βυζαντινός ναός της Παναγίας της Γαλακτούσας που χρονολογείται στον 13ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση ο κτήτοράς της είχε τάμα να χρησιμοποιήσει γάλα αντί για νερό στο κονίαμα. Στην πραγματικότητα όμως το όνομα μάλλον συνδέεται με την εικόνα της Παναγίας που θηλάζει το Χριστό.

Ο ναός ανήκει στον τύπο του μονόχωρου καμαροσκέπαστου και φέρει πλίνθους στους εξωτερικούς τοίχους, ενώ διακρίνονται μαρμάρινα μέρη από κιονόκρανα και αλλα αρχιτεκτονικά μέλη παλαιότερου προφανώς ναού. Ο ναός φέρει τοιχογραφίες στο εσωτερικό του, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο αποκαλύφθηκαν ταφές του 12ου-13ου αιώνα, καθώς και τμήμα δαπέδου από ασβεστολιθικές πλάκες.

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.