Νότια Κρήτη
Ο Άγιος που…δεν γιόρταζε
Το πετρόκτιστο, ξωκλήσι του Αγίου Μανουήλ, εορτάζεται τελικά την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου
Του: Γιάννη Φραγκιαδάκη
Το πετρόκτιστο, φροντισμένο, ξωκλήσι του Αγίου Μανουήλ, του εκ Σφακίων, Νεομάρτυρα, που επισκεφθήκαμε Σάββατο 15 Μαρτίου, ημέρα που το εορτολόγιο της Εκκλησίας μας τιμά τη μνήμη του συγκεκριμένου οσιομάρτυρα, δεν εόρταζε…
Η εκκλησία αυτή βρίσκεται στον ρεθυμνιώτικο νότο, στο μιτάτο του Μανώλη Φιλιππάκη, από το χωριό Βιλανδρέδο, η οικογένεια του οποίου έκτισε το ναό, το 2014, μετά από τάμα του πατέρα του Γιώργη, δεν εόρταζε σήμερα.

Τον Αύγουστο
Όπως μας είπαν, ο ίδιος ο κτήτορας και η σύζυγος του -που ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι, κερνώντας μας ρακή, με ντόπιο τυρί και πιταράκια που τηγάνισαν για μας επιτόπου- ο συγκεκριμένος ναός εορτάζει την πρώτη Κυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο, εξηγώντας μας το λόγο:
“H πρώτη εκκλησία του Σφακιανού Αγίου Μανώλη ήτανε στο Ασκύφου και όταν την κτίσανε είπανε στο Δεσπότη ότι ο Μάρτιος είναι κακή περίοδος γι’ αυτούς, επειδή λείπουνε κάτω στα Χειμαδιά, είναι κακός καιρός-και τους είπε ο Δεσπότης να τη γιορτάζουνε την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου. Και καθιερώθηκε αυτό και τη γιορτάζουμε και μεις τότε…”

Το τάμα
Όπως μας ανέφερε ο Μανώλης Φιλιππάκης: “Την πρώτη χρονιά που λειτρουγήσαμε την εκκλησία, ένας 80χρονος χωριανός μας είπε “έχω τάξει ένα τράγο, ελάτε να τονέ πάρετε”. Πήγαμε με τον πατέρα μου και φορτώσαμε τον τράγο στ’ αμάξι και μασέ λέει “κάτσετε δα να σασέ πω”. Οι κατσίκες που είχε αυτός ήταν ελεύθερες-δεν μπορούσες να τσοι πιάσεις. Είχε πιάσει αυτός το τράγο, τον είχε μέσα, πάει το πρωί και βλέπει ότι είχε σπάσει το σχοινί και είχε φύγει. Βλέπει τον τράγο απέναντι, να χει πάει στην κορφή του βουνού και ξαφνικά το ζώο αρχίζει να τρέχει προς το μαντρί, η πόρτα ήτανε κλειστή, με ένα πλέγμα δίμετρο, παίζει το πήδο και μπαίνει μέσα. Ο άθρωπος είχε τρελαθεί…”.





