Νότια Κρήτη

Ο εγκαταλελειμμένος οικισμός Ψαλίδα κοντά στην Γέργερη

Ο εγκαταλελειμμένος οικισμός Ψαλίδα κοντά στην Γέργερη

Τα σπίτια είναι πανοραμικά και έχουν θέα προς το Ληθαίο ποταμό που φτάνει στη Γόρτυνα

A-
A+
07/11/2019 | 12:29

Τα σπίτια χτισμένα με πέτρα, με υπέροχη θέα και απόλυτη αρμονία και ομοιομορφία. Πρόκειται όμως για ένα χωριό που κινδυνεύει να χάσει την αίγλη του παρελθόντος, καθώς τα κτίσματα πλέον είναι ακατοίκητα και ερημικά. Τα γέλια και οι φωνές σίγησαν, οι πίκρες «έσβησαν» , τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε αυτά τα σοκάκια πέρασαν στις σελίδες των βιβλίων.

Για τον επισκέπτη που φτάνει στην περιοχή αυτή της Κρήτης είναι σαν τα σπίτια να εγκαταλείφθηκαν βιαστικά, όλα να έμειναν στη μέση και ο οικισμός να αφέθηκε στη λήθη.

Kάθε σπίτι είχε ταϊστρες για τα ζώα καθώς όλοι διέθεταν κοπάδια

Ο μυστηριώδης «ξεχασμένος» οικισμός

Ακόμα και για τους πιο έμπειρους λάτρεις της φύσης και της ιστορίας ο οικισμός Ψαλίδα είναι λιγότερο γνωστός και μυστηριώδης, αφού δεν υπάρχουν και πολλά στοιχεία και πληροφορίες για αυτόν. Αποτελεί όμως μια εικόνα νοσταλγική και ένα γραφικό σημείο της Μεσαράς.

Άλλοτε είχε 60 κατοίκους αλλά σήμερα είναι σχεδόν αγνωστός οικισμός που εγκαταλείφθηκε

Για να φτάσεις στον εγκαταλελειμμένο οικισμό ακολουθείς τη διαδρομή από τα χωριά Σίβα- Αγία Βαρβάρα-Πανασός-Γέργερη-Ψαλίδα.  Την ίδια διαδρομή ακολούθησε ο Φυσιολατρικός σύλλογος Ηρακλείου με τα μέλη του να μένουν άναυδα μπροστά στην ομορφιά του σχεδόν άγνωστου οικισμού. Σήμερα μια διαδρομή είναι αρκετή για να νιώσεις ότι κάποτε έσφυζε από ζωή, οι λιγοστοί κάτοικοί του φρόντιζαν τα σπίτια και σε αυτά τα χώματα «έπεσαν» αγωνιστές. Ενα χωριό που πλέον δεν έχει ζωή αλλά δεν χάσει εντελώς την λάμψη του παρελθόντος…

Οι 60 κάτοικοι και ο χαμός του Μαλικούτη

Ο οικισμός Ψαλίδα σύμφωνα με το «Πόλεις και χωριά της Κρήτης στο πέρασμα των αιώνων» αναφέρεται από τον Fr. Barozzi ως Psalidha. Σύμφωνα με αναφορές από το 1583 και το 1630 από τον  Καστροφύλακα και από το Βασιλικάτα, το χωριό έχει 60 κατοίκους. Αργότερα σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο οικισμός δεν είχε πια κατοίκους.

Η τελευταία πράξη του δράματος της επανάστασης στην Κρήτη του 1821, ήταν ο χαμός του Ν. Μαλικούτη και των συντρόφων του και ο φόνος τριών Τούρκων που «τοποθετούνται»  στο χωριό Ψαλίδα της Μεσαράς, από τον Κόρακα και τον Τσακίρη.

Όταν πλέον εγκαταλείφτηκε ο οικισμός, έμειναν μόνο τα σπίτια να ως «μάρτυρες» των ιστορικών γεγονότων του παρελθόντος.

Φωτογραφίες: Χρυσόστομος Στεφανάκης- Φ.Σ.Η, neakriti.gr