Νότια Κρήτη

Ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης γιορτάζει τα 27 χρόνια στην Εθιά Μονοφατσίου

Ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης γιορτάζει τα 27 χρόνια στην Εθιά Μονοφατσίου

Ετήσια Εκδήλωση Κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας.

A-
A+
23/01/2019 | 12:35

Ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης εορτάζει τα 27 χρόνια και σας προσκαλεί στην Ετήσια Εκδήλωση Κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας στο γραφικό χωριό Εθιά Μονοφατσίου του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 11:30. Παράλληλα θα διεξαχθεί και Λαϊκός Αγώνας Δρόμου και Πεζοπορία απόστασης 5χλμ με έπαθλα για τους νικητές και νικήτριες.

Θα βραβευθούν τα μέλη του Ο.Υ. Κρήτης που συμμετείχαν επιτυχώς σε Μαραθώνιο Δρόμο ή αγώνα Υπεραπόστασης το προηγούμενο έτος 2018.

Δώρο με το φλουρί χρυσός Σταυρός.

Συμμετοχή 10 ευρώ με πλούσιο παραδοσιακό κρητικό γεύμα.

Συνδιοργάνωση:

  • Δήμος Αρχανών Αστερουσίων
  • Σύνδεσμος Ανάπλασης Εθιάς «Προφήτης Ηλίας»
  • Ενορία Εθιάς

Την εκδήλωση υποστηρίζει η Εθελοντική Ομάδα «ΠΡΟΤΕΚΤΑ» Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΠΟΥΛΜΑΝ ΣΤΙΣ 08:30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 6972865015 Παντατοσάκης Γιάννης & 6974481191 Τζανή Μαρία

Το χωριό Εθιά

Η Εθιά είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό στην  επαρχία  Μονοφατσίου  επάνω στα Αστερούσια όρη σε υψόμετρο 740 μέτρων νότια του νομού Ηρακλείου. Υπάγεται διοικητικά στο Δημοτικό διαμέρισμα Εθιάς του δήμου Αρχανών Αστερουσίων ενώ απέχει από το Ηράκλειο 55,5 χλμ.

Το χωριό αριθμούσε κάποτε 300 κατοίκους και είχε 70 παιδιά στο δημοτικό σχολείο. Βιοποριστικοί  λόγοι και  δίψα για γράμματα όμως έκανε τις οικογένειες να εγκαταλείψουν το χωριό από τα μέσα του 1960, και μετά από λίγα χρόνια  σταδιακά ερήμωσε.

Η αναστήλωση της Εθιάς ήταν επιθυμία όλων των ξενιτεμένων οικογενειών της, και έτσι με κάλεσμα αυτών στο Ηράκλειο  το 1994  ιδρύσαν το Σύνδεσμο Ανάπλασης Εθιάς με σκοπό να ξαναζωντανέψει το χωριό.

 

Ο Σύνδεσμος Ανάπλασης Εθιάς μετέφερε την ιδέα  αναστήλωσης της Εθιάς στην πολιτεία  για να φτάσει το οδικό δίκτυο μέχρι το χωριό και έκτοτε χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση, μαζεύοντας χρήματα από δωρεές, από μνημόσυνα – κηδείες αντί στεφάνων, υδροδοτήθηκε το χωριό, έγινε δίκτυο αποχέτευσης, πλακοστρώθηκαν σοκάκια φυτεύτηκαν 17000 δέντρα περιμετρικά και μέσα στο χωριό, φτιάχτηκε γήπεδο μπάσκετ, παιδική χαρά, ενώ πολλοί συνεισέφεραν με δωρεάν εργασία.

Με προσωπικά τους έξοδα οι κάτοικοι ανέλαβαν να αναστηλώσουν τα παλιά τους σπίτια διατηρώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους  με εμφανή ντόπια πέτρα και έτσι περισσότερα από 55 κτίσματα έχουν αναστηλωθεί μέχρι σήμερα Δυστυχώς μόνο δεκαπέντε κάτοικοι ζουν μόνιμα σήμερα στην Εθιά όμως οι αναπαλαιώσεις σπιτιών συνεχίζονται.

Νότια της Εθιάς βρίσκεται ο Ι.Ν. Προφήτη Ηλία που είναι ο προστάτης του χωριού ενώ στα βόρεια βρίσκετε ο μεγαλοπρεπής δίκλιτος Ι.Ν. Παναγίας και Μιχαήλ Αρχαγγέλου με το παρεκκλήσι του Θαυματουργού Γέροντα Ευμενίου όπου πλήθος πιστών  συνεχώς έρχονται να προσκυνήσουν το μνήμα του. Στη Χάρη του ανεγέρθηκε από δωρεές πιστών στο σημείο που ήταν το πατρικό του σπίτι μια σύγχρονη αίθουσα θρησκευτικών εκδηλώσεων διακοσίων περίπου ατόμων και τέσσερα σύγχρονα δωμάτια για τους πιστούς. Βορειοανατολικά του χωριού υπάρχει και ο Ι.Ν. Αγίου Αντίπα προστάτη των οδοντιάτρων που είναι ίσως ο μοναδικός ναός στην Ελλάδα.

Στο χώρο του δημοτικού σχολείου σήμερα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας  και χώρος υπαίθριων εκδηλώσεων ενώ στολίδι στην κεντρική πλατεία του χωριού το γραφείο του Συνδέσμου  Ανάπλασης Εθιάς, που είναι ένα διώροφο  καλαίσθητο πέτρινο κτίσμα.

Χαρακτηριστικό των Εθιανών πέρα από τη διατήρηση της παράδοσης και  τη φιλοξενία είναι η ποίηση οι μαντινάδες οι καντάδες  τα γλέντια, οι πολλοί και άριστοι οργανοπαίκτες ,το τραγούδι και ο χορός  “χαμηλά” που λένε αυτοί που ξέρουν, δίδοντας έμφαση στον τοπικό ξεχωριστό χορό της Εθιάς, τον “Εθιανό Πηδηχτό”.

Στην Εθιά υπάρχουν τρεις υπέροχες παραδοσιακές ταβέρνες που καθημερινά μαγειρεύουν νόστιμα τοπικά φαγητά που αξίζει να τις επεσκέφθητε.

Την Εθιά επισκέπτονται συνεχώς ορειβατικοί σύλλογοι, σύλλογοι μοτοσικλετιστών, αυτοκίνητων κ.α. ενώ υπάρχει συχνή επισκεψιμότητα  θρησκευτικού τουρισμού από όλη την Ελλάδα.

Την προσπάθεια των κατοίκων να αναπλάσουν την Εθιά μόνοι τους ανέδειξε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το παλατάκι των Αορίων» αποσπώντας βραβείο καλύτερου μικρού μήκους ντοκιμαντέρ και πολλές άλλες διακρίσεις.