Νότια Κρήτη

Οι πέντε μικρές παραλίες της Κεραμιανής Γιαλιάς του Δήμου Αγίου Βασιλέιου

Οι πέντε μικρές παραλίες της Κεραμιανής Γιαλιάς του Δήμου Αγίου Βασιλέιου

Πρόκειται για μικρές παραλίες με άμμο ή βότσαλο, οι οποίες περιστοιχίζονται από ογκώδη βράχια.

A-
A+
18/07/2019 | 14:24

Οι παραλίες που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο, στην έξοδο του δρόμου από το χωριό Κεραμέ, ανήκουν στην Κεραμιανή Γιαλιά. Πρόκειται για μικρές παραλίες με άμμο ή βότσαλο, οι οποίες περιστοιχίζονται από ογκώδη βράχια.

Στην περιοχή αυτή, κοντά στη θέση που είναι σήμερα κτισμένο το χωριό Κεραμέ, ήταν κτισμένη η αρχαία πόλη Κιονία ή Βίωνος, η οποία ήκμασε από τα προμινωικά μέχρι τα ελληνιστικά χρόνια.

Ξεκινώντας από δυτικά προς ανατολικά την πορεία στις παραλίες της Κεραμιανής Γιαλιάς, η πρώτη παραλία που θα συναντήσει κανείς είναι η παραλία Γυαλοπόταμος ή Γιαλοπόταμα.

Γυαλοπόταμος

Η παραλία Γυαλοπόταμος ή Γιαλοπόταμα, είναι μια ερημική παραλία με άμμο και βαθιά, πεντακάθαρα νερά, ενώ τα βράχια που υπάρχουν τριγύρω την καθιστούν ιδανικό προορισμό για ψαροντούφεκο και υποβρύχια εξερεύνηση.

Απέχει από το Ρέθυμνο 45 χλμ. και 4 χλμ. περίπου νότια από το χωριό Κεραμέ. Η παραλία βρίσκεται στα δυτικά του μικρού λιμανιού της Αγίας Φωτεινής και δεν είναι οργανωμένη. Στο ανατολικό κομμάτι της υπάρχουν ογκώδη ψηλά βράχια. Το σημείο αυτό προτιμούν οι γυμνιστές που επισκέπτονται την παραλία.

Συνεχίζοντας την πορεία προς τα ανατολικά, μέσα από ένα χωματόδρομο, φτάνουμε στην παραλία Πύργος.

Πύργος

Πρόκειται για δύο μικρές, ερημικές παραλίες, ανάμεσα στην παραλία Γυαλοπόταμος και το μικρό λιμανάκι της Αγίας Φωτεινής με βότσαλο, άμμο και πεντακάθαρα νερά. Οι παραλίες αυτές περιστοιχίζονται από ογκώδη, ψηλά βράχια, στα οποία σχηματίζονται σπηλιές. Ο βυθός τους ενδύκνειται για υποβρύχιο ψάρεμα ή εξερεύνηση. Στην παραλία μπορείτε να φτάσετε από την παραλία Γυαλοπόταμος με τα πόδια (διάρκεια περίπου 10 λεπτά), ακολουθώντας έναν δύσβατο χωματόδρομο.

Ποδαρέ

Η παραλία Ποδαρέ είναι η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε νοτιοανατολικά του μικρού λιμανιού της Αγίας Φωτεινής. Είναι μια παραλία με χοντρή άμμο, ψιλό βότσαλο και κάποια βράχια. Η παραλία δεν είναι ερημική και κοντά θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.

Δίπλα από την παραλία Ποδαρέ βρίσκεται η παραλία Γλίμα.

Γλίμα

Το Γλίμα είναι μια μικρή, ερημική παραλία στα ανατολικά του μικρού λιμανιού της Αγίας Φωτεινής, με άμμο και πεντακάθαρα νερά. Πρόκειται για μια μη οργανωμένη παραλία, ιδανική για όσους θέλουν ηρεμία και απομόνωση. Γύρω στα 100 μέτρα ανατολικότερα από την παραλία Γλίμα, στη θέση που ονομάζεται Παχειά Άμμος, σχηματίζονται ψηλοί αμμόλοφοι.

Ανάμεσα στο λιμανάκι της Αγίας Φωτεινής και στην παραλία Λίγκρες βρίσκεται η εντυπωσιακή παραλία Κατσούνι ή Αγαλιανός.

Κατσούνι

Πρόκειται για μια μη οργανωμένη, ερημική παραλία με άμμο και κρυστάλλινα νερά, η οποία απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη του Ρεθύμνου. Η παραλία περιστοιχίζεται από ψηλούς, ογκώδεις βράχους, καθιστώντας την ιδανικό προορισμό για τους γυμνιστές καθώς και για εκείνους που θέλουν να απομονωθούν.

Ανατολικά από τις παραλίες της Κεραμιανής Γιαλιάς, στην έξοδο του χωριού Ακούμια, στα νότια παράλια του νομού Ρεθύμνης, βρίσκονται οι παραλίες της Ακουμιανής Γιαλιάς.

destinationcrete.gr