επικαιρότητα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα στο Δήμο Γόρτυνας για τις περιοχές Natura

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα στο Δήμο Γόρτυνας για τις περιοχές Natura

A-
A+
10/05/2017 | 22:15

Στα πλαίσια των δράσεων επικοινωνίας του έργου ‘’LIFE Natura2000Value Crete’’ το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) σε συνεργασία με τον Δήμο Γόρτυνας πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη το απόγευμα (10/5)  ημερίδα με θέμα «Περιοχές NATURA 2000: Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη;». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στους Αγίους Δέκα (Δήμος Γόρτυνας) στις 17.30.
Η θεματολογία που καλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας αφορούσε τις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αλλά και στην Κρήτη και στα κοινωνικο -οικονομικά οφέλη που μας προσφέρει η άγρια ζωή και οι αγροτικές περιοχές εντός του Δικτύου NATURA 2000. Ο εκπρόσωπος του Δήμου Γόρτυνας κ. Σπυριδάκης  παρουσίασε  τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές NATURA 2000 του Δήμου, καθώς και τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρουν στην τοπική κοινωνία.

Η κ. Τάνια Πλουμή, Περιβαλλοντολόγος MSc μίλησε για το (Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης): «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη»
Η κ. Ελισάβετ Γεωργοπούλου, Δρ. Βιολόγος παρουσίασε το  (Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης): «Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη: Υπηρεσίες οικοσυστημάτων αγροτικών περιοχών»

Οι περισσότεροι μίλησαν για τα οφέλη της προστασίας της Ορνιθοπανίδας της περιοχής φέρνοντας σαν παράδειγμα την Λέσβο που κάθε χρόνο την επισκέπτονται 4000 ορνιθοπαρατηρητές με όφελος 1.000.000 περίπου ευρώ στην τοπική οικονομία.

Πολλά είναι επίσης τα οφέλη στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις καθώς η προστασία των αρπακτικών σημαίνει ισορροπία στο περιβάλλον , λιγότερα φυτοφάρμακα και   λιγότερες ζημιές από τα τρωκτικά . Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μποούφος και η Ζάρα που ανα ζευγάρι καταναλώνουν 7.500 ποντίκια το εξάμηνο και 2.500 το χρόνο αντίστοιχα.

Ακολούθησε ανοικτή και ενδιαφέρουσα συζήτηση