Νότια Κρήτη

Ομιλίες της Μεγάλης Σαρακοστής στις Μοίρες

Ομιλίες της Μεγάλης Σαρακοστής στις Μοίρες

Στον Ναό Αγίου Γεωργίου.

A-
A+
20/03/2019 | 14:49

Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή (ή Μεγάλη Σαρακοστή), ονομάστηκε έτσι σε ανάμνηση της νηστείας του Ιησού Χριστού στην έρημο, η οποία είχε διαρκέσει σαράντα ημέρες. Διαρκεί συνολικά 48 ημέρες, μαζί με την Μεγάλη Εβδομάδα. Ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.

Βέβαια, η ονομασία «Μεγάλη» Τεσσαρακοστή δεν οφείλεται στη μεγάλη διάρκειά της, αλλά  στην μεγάλη σημασία του κοσμοσωτηρίου γεγονότος της Αναστάσεως του Κυρίου, και σε ανάμνηση των παθών Του. Με τη νηστεία, την εξομολόγηση, την προσευχή, την ελεημοσύνη, τις συχνές ακολουθίες, προετοιμάζεται ο κάθε Χριστιανός για να «αναστηθεί» κι αυτός από τα πάθη και τις αμαρτίες του.

Οι Ομιλίες της Μεγάλης Σαρακοστής στο Ναό Αγίου Γεωργίου Μοιρών ξεκίνησαν από την περασμένη Κυριακή Α΄ Νηστειών στις 17 Μαρτίου και συνεχίζονται ως εξής:

Κυριακή Β΄ Νηστειῶν 24ηΜαρτίου: 5:00΄ μ.μ.  Εσπερινός.

5:45΄μ.μ. ομιλία με θέμα: «Πίστη και ψυχική υγεία», από τον κ. Ἀλέξανδρο Βγόντζα, Καθηγητή Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στο τέλος θα τεθεί σε προσκύνηση τεμάχιο των Λειψάνων του  Αγ. Γεωργίου.

Κυριακή Γ΄ Νηστειῶν 31η Μαρτίου5:30΄ μ.μ. Κατανυκτικός Εσπερινός.

6:15΄μ.μ. ομιλία με θέμα: «Πάσαν την ζωήν ημών παραθώμεθα», από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Εφραὶμ Τριανταφυλλόπουλο, Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως  Σισανίου και Σιατίστης. Στο τέλος θα τεθεί σε προσκύνηση τεμάχιο εκ των Λειψάνων του Αγίου Αμφιλοχίου της Πάτμου.

Κυριακή Δ΄ Νηστειῶν 7η Ἀπριλίου5:30΄ μ.μ. Κατανυκτικός Εσπερινός.

6:15΄μ.μ. ομιλία με θέμα: «Ζήτα τον Θεό και μη ζητάς που κατοικεί», από τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων. Στο τέλος θα τεθεί σε προσκύνηση τεμάχιο Λειψάνων του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου.

Κυριακή Ε΄ Νηστειῶν 14η Ἀπριλίου: 5:30΄ μ.μ. Κατανυκτικός Εσπερινός.

6:15΄μ.μ. ομιλία με θέμα φαρισαϊκή κενοδοξία και η θεραπεία της», από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Αντώνιο Φραγκάκη, Ιεροκήρυκα της  Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας. Στο τέλος θα τεθεί σε προσκύνηση τεμάχιο Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη.