Νότια Κρήτη

Οριστικά προς δημοπράτηση η μονάδα απορριμμάτων στο Αμάρι

Οριστικά προς δημοπράτηση η μονάδα απορριμμάτων στο Αμάρι

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός διεθνής και η κατασκευή του θα διαρκέσει περίπου 2,5 χρόνια.

A-
A+
23/06/2018 | 12:35

Πολλά χρόνια μετά την αρχική εξαγγελία και αφού το έργο πέρασε από σαράντα κύματα, φαίνεται πως η δημοπράτηση για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και του ΧΥΤΥ στο Αμάρι είναι πολύ κοντά.

Αυτή τουλάχιστον είναι η διαβεβαίωση από τον ΕΣΔΑΚ και τον πρόεδρο του Χάρη Μαμουλάκη, ο οποίος μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση σημείωσε πως «για πρώτη φορά μετά την περσινή ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, τώρα έχουμε την επίσημη τροχοδρόμηση του έργου». Τα τεύχη δημοπράτησης, όπως τόνισε και ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, ολοκληρώθηκαν, αφού έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις και αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα.

«Το έργο αυτό είναι εμπροσθοβαρές για τον περιφερειακό σχεδιασμό και με βάση τις εξελίξεις εντός των επόμενων 10-15 ημερών αναμένεται να έχουμε επίσημη αναγγελία. Αυτό σημαίνει ότι εντός του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να γίνει η δημοπράτηση», τόνισε ο κ. Μαμουλάκης, θυμίζοντας πως πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΕΣΠΑ στην χώρα με προϋπολογισμό 33 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία έχουν δεσμευτεί και υπάρχουν.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός διεθνής και η κατασκευή του θα διαρκέσει περίπου 2,5 χρόνια.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΜΟΝΑΔΑ

Το έργο περιλαμβάνει τη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Αναερόβιας Χώνευσης και τον νέο ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Όλο το έργο θα αναπτυχθεί στο ίδιο οικόπεδο των υφιστάμενων ΧΥΤΑ στο Αμάρι, σε όμορη θέση.

Στη μονάδα θα εισέρχονται τα προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα (μπλε κάδος) και το προδιαλεγμένο οργανικό (νέος καφέ κάδος) όλης της Π.Ε. Ρεθύμνου καθώς και τα σύμμεικτα (σημερινός πράσινος κάδος).

Στη μονάδα θα διαχωρίζονται με μηχανολογικό εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας όλα τα ανακυκλώσιμα σε χωριστά ρεύματα (χαρτί, πλαστικό, σίδηρος, αλουμίνιο και γυαλί). Θα γίνεται αναερόβια χώνευση του οργανικού (προδιαλεγμένου και μη σε δύο ξεχωριστές γραμμές), κατά την οποία διαδικασία θα παράγεται βιοαέριο που στη συνέχεια θα μετατρέπεται σε ρεύμα. Τέλος, το χωνεμένο προδιαλεγμένο οργανικό θα υφίσταται τη διαδικασία της ανοικτής κομποστοποίησης, από όπου θα προκύπτει εδαφοβελτιωτικό α’ ποιότητας προς χρήση στη γεωργία.

Συνοπτικά τα προϊόντα που θα προκύπτουν από τη μονάδα είναι τα ανακυκλώσιμα, τo compost και το ρεύμα.

Τα υπολείμματα που θα προκύπτουν από την επεξεργασία θα διατίθενται στον νέο ΧΥΤΥ. Τα υπολείμματα αυτά θα είναι αδρανοποιημένα και σε ποσοστό στο σύνολο των εισερχομένων θα πρέπει να είναι κάτω από το 25%.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ

Η δεύτερη θετική εξέλιξη αφορά στο νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ Αμαρίου, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον κ. Μουρτζανό, αυτές τις μέρες τοποθετούνται οι μεμβράνες και ο ΕΣΔΑΚ εκτιμά ότι μέχρι τις 10 Ιουλίου το έργο θα παραδοθεί. Αυτό σημαίνει ότι το νέο κύτταρο θα δοθεί σε λειτουργία αμέσως μετά και το υφιστάμενο υπερκορεσμένο θα κλείσει διά παντός.

Το νέο κύτταρο, που είχε προϋπολογισμό 1,6 εκ. ευρώ, περιλάμβανε την επέκταση του ενεργού κυττάρου κατά 8 περίπου στρέμματα, τη στεγανοποίησή του, την κατασκευή δικτύου συλλογής και μεταφοράς ομβρίων υδάτων, την κατασκευή νέας δεξαμενής συλλογής στραγγισμάτων, καθώς και διάφορα έργα περιβαλλοντικής βελτίωσης.

goodnet

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.