Νότια Κρήτη

Σπασμένα μνήματα, έκθετα οστά και ερειπωμένη εκκλησία στα Βασιλικά Ανώγεια (βίντεο)

Σπασμένα μνήματα, έκθετα οστά και ερειπωμένη εκκλησία στα Βασιλικά Ανώγεια (βίντεο)

Ένα χρόνο το γνωρίζουν και "κωφεύουν" οι αρμόδιες υπηρεσίες.

A-
A+
13/06/2016 | 10:00

Στην αρχαιότητα η ασέβεια προς τους νεκρούς ήταν αξιοκατάκριτη πράξη που τιμωρούνταν ακόμα και με την εσχάτη των ποινών!

Στην εποχή της κρίσης και παρότι δεν έχει αλλάξει και πολύ το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων για τους νεκρούς και για τους ιερούς χώρους, η αδράνεια και η ολιγωρία των αρμοδίων υπηρεσιών, προκαλούν πολλές φορές την δικαιολογημένη αγανάκτηση, οδηγώντας στη δημόσια καταγγελία και έκθεση μιας κατάστασης, με την ελπίδα της ευαισθητοποίησης, έστω και την τελευταία στιγμή.

Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του παλιού κοιμητηριακού ναού της Παναγίας στα Βασιλικά Ανώγεια, που παρότι είναι χτισμένος σε μια προνομιακή θέση, πάνω στο λόφο, βορειο- ανατολικά του χωριού, με εξαιρετική θέα, βρίσκεται στο έλεος της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης να ρημάζει μέρα με τη μέρα.

Πάνω στο λόφο σε πανοραμική θέση βρίσκεται το παλιό κοιμητήριο των Βασιλικών Ανωγείων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποκαρδιωτική εικόνα

Επισκεφτήκαμε το χώρο με πρόσκληση του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου των Βασιλικών Ανωγείων κ. Σμαραγδάκη Κώστα, για να καταγράψουμε με την κάμερα του “Apopsi live. gr” την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το παλιό νεκροταφείο του οικισμού τα τελευταία έξι χρόνια.

Αυτό που αντικρίσαμε είναι υπεράνω περιγραφής!

Τάφοι ανοιχτοί, οστά που βρίσκονται έξω από τα μνήματα, έκθετα σε κοινή θέα ή στη χειρότερη των περιπτώσεων διάσπαρτα στον περιβάλλοντα χώρο του κοιμητηρίου, χόρτα ξερά που καλύπτουν τα μνήματα και ίχνη από ζωντανά τα οποία αμέριμνα βόσκουν ή σταυλίζονται μέσα στο κοιμητήριο.

Η σκεπή της εκκλησίας έχει καταρρεύσει και είναι ζήτημα χρόνου να ισοπεδωθεί και το υπόλοιπο του οικοδομήματος. Ακόμα και η εξωτερική δίφυλλη πόρτα του κοιμητηρίου βρίσκεται σπασμένη και πεταμένη με το ένα φύλλο στη θέση του να φέρει στην κορυφή το σταυρό ως μοναδική υπενθύμιση ότι πρόκειται για «ιερό» χώρο.

 

ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΑΝΩΓΕΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΑΝΩΓΕΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑΦΟΙ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΑΝΩΓΕΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΣΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΑΝΩΓΕΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΣΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΑΝΩΓΕΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Έχω ενοχλήσει τους πάντες” 

Η αγανάκτηση του Προέδρου έκδηλη, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες έχει ενοχλήσει τους πάντες, από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων μέχρι και το Δήμο, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Σμαραγδάκης Κώστας, κοντεύει να κλείσει χρόνος από τότε που κάλεσε την αρχαιολογική υπηρεσία για αυτοψία στο χώρο, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και να γίνουν οι αναγκαίες επεμβάσεις αποκατάστασης της εκκλησίας και του κοιμητηρίου. Η εκτίμηση της αρχαιολογίας ήταν ότι η δαπάνη που απαιτείται ανέρχεται στα 300.000(!)  ευρώ και έτσι το θέμα έμεινε στις καλένδες.

Επόμενος σταθμός ήταν ο Δήμος, όπου και εκεί απευθύνθηκε ο Πρόεδρος, σε «κακή συγκυρία» όμως, αφού δεν υπήρχε προϋπολογισμός ενάμισι χρόνο τώρα και μπορεί μεν θεωρητικά να βρήκε ανταπόκριση στο αίτημά του, επί του πρακτέου όμως δεν έγινε ούτε η ελάχιστη παρέμβαση που θα ήταν ένας καθαρισμός του κοιμητηρίου και η σφράγιση των μνημάτων.

 

ΣΜΑΡΑΓΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Δεν ξέρω που αλλού να απευθυνθώ πια! Είπαμε να αναλάβουμε μόνοι μας την ευθύνη με τοπικά συνεργεία και με χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από τους χωριανούς για το σκοπό αυτό, ώστε να «μαζέψουμε λίγο» την κατάσταση, αλλά μας ειδοποίησε η Αρχαιολογία να σταματήσουμε διαφορετικά θα προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα. Το χωριό όλο διαμαρτύρεται, οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι ακόμα και με έρανο να συνεισφέρουν για να φτιαχτεί η εκκλησία και το κοιμητήριο. Εκεί πάνω βρίσκονται θαμμένοι οι άνθρωποι μας, και αποτελεί ασέβεια απέναντι τους να επιτρέπουμε αυτό το θέαμα», σημειώνει ο κ. Σμαραγδάκης.

“Την τελευταία φορά που είχα ανέβει υπήρχαν μέσα στο χώρο πρόβατα, παλαιότερα είχαν εντοπιστεί και ίχνη από λαθραίες ανασκαφές. Το σημείο είναι χωρίς περίφραξη. Αν δεν γίνει κάτι άμεσα τον επόμενο χειμώνα η εκκλησία θα ισοπεδωθεί. Είναι ζήτημα ηθικής να αποκατασταθεί η εικόνα του κοιμητηρίου. Θέλουμε να μεριμνήσουν άμεσα οι αρμόδιοι φορείς, ώστε να αναστηλωθεί η εκκλησία και να λειτουργήσει ξανά.  Αυτό ζητά ολόκληρο το χωριό και όλοι είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν γι’ αυτό, ακόμα και με προσωπική εργασία αν χρειαστεί”, καταλήγει ο κ. Σμαραγδάκης.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο: