Νότια Κρήτη

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της 16ης Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς (φώτο)

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της 16ης Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς (φώτο)

Οι πύλες της 16ης Γεωργικής Έκθεσης άνοιξαν! «Η καρδιά» του Αγροτικού κόσμου χτυπά στους Βώρους.

A-
A+
19/07/2018 | 21:09

«Η καρδιά» της Μεσαράς και του Αγροτικού-Εμπορικού κόσμου της περιοχής χτυπά αυτή την εβδομάδα στους Βώρους Δήμου Φαιστού όπου διεξάγεται με ελεύθερη είσοδο, από τις 19 έως τις 22 Ιουλίου  η 16η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Φαιστού και το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια της 16ης Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς στους Βώρους, παρουσία αρκετού κόσμου, αλλά και επιχειρηματιών από όλη την Κρήτη. Οι πύλες της 16ης Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς άνοιξαν σήμερα το απόγευμα, όπου πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια, ώστε να υποδεχθούν εκατοντάδες επισκέπτες, καθώς έχει καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Δήμου Φαιστού, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

Με την παρουσία πολλών επισήμων αλλά και πλήθους κόσμου που δίνει πάντα το παρών όλες τις μέρες που διαρκεί η Έκθεση,  αποτελεί καταξιωμένο θεσμό για την περιοχή. Γεωργικά Μηχανήματα, Αγροτικός εξοπλισμός, Ενέργεια, Κλιματισμός, Αυτοκίνητα, Υπολογιστές, Προϊόντα, Υπηρεσίες, Βιολογικά προϊόντα φιλοξενούνται στους άνετους χώρους της Έκθεσης που δίνει την ευκαιρία στους επαγγελματίες και στους φορείς να προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους αλλά και στον κόσμο να ενημερωθεί για ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην αγορά, τις νέες τάσεις και δυνατότητες, συμβάλλοντας στην γεωργική ανάπτυξη και γενικά την οικονομική πρόοδο του τόπου.

…Και εγένετο Έκθεση!

Ήταν το 1988 όταν με Προεδρικό Διάταγμα, γίνεται η συγχώνευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου και μετονομάζεται σε Επιμελητήριο Ηρακλείου. Ο τότε πρόεδρος Βαγγέλης Μαμαλάκης έδωσε την ιδέα για μια Γεωργική Έκθεση στην περιοχή βλέποντας την ανάπτυξη της Γεωργίας και τις προοπτικές που έχει, καθώς επίσης και τα σοβαρά και αξιόλογα άτομα του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, (ένα «παιδί» του πρώτου πολιτιστικού Συλλόγου στην Κρήτη, του πολιτιστικού συλλόγου Μεσαράς(έτος ίδρυσης 1973)) που θα μπορούσαν να αναλάβουν από το μηδέν και να φέρουν σε πέρας, ένα τέτοιο πρωτόγνωρο εγχείρημα για την περιοχή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο  και οι συνεργάτες του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας στην πλειονότητά τους γιατροί, εθνολόγοι, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, μηχανικοί κ.α. σε συνεργασία με το επιμελητήριο «γέννησαν» αυτόν το θεσμό (1η έκθεση). Έκτοτε και ανελλιπώς η έκθεση αυτή ενώνει «ανθρώπους-πολιτισμό», «παλιά και νέα τεχνολογία» με την «φύση και τις Καλλιέργειες». Για την έκθεση του Αρκαλοχωρίου, όπου γίνεται εναλλάξ με αυτήν της Μεσαράς, αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε αρκετά αργότερα από τους αρκαλοχωρήτες όπου θαυμάζοντας την δουλειά και το αποτέλεσμα της έκθεσης, ζήτησαν τα περίπτερα και την τεχνογνωσία για να την κάνουν και αυτοί στην περιοχή τους τα έτη που δεν γίνονταν στους Βώρους. Όπως τονίζεται από τους διοργανωτές της Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς «Η έκθεση αυτή είναι ευλογημένη να συνεχίζει να ενώνει ανθρώπους με την Γεωργία και γι’ αυτό προσπαθούμε όλοι στην Οργανωτική επιτροπή. Πολλά ευχαριστώ από όλους μας σε όλους όσα χρόνια τώρα πάλεψαν να φέρουν την έκθεση αυτή σε υψηλά επίπεδα παρά τις τεράστιες αλλαγές στην κοινωνία μας από τότε μέχρι και σήμερα και φυσικά σε όλους όσους την τιμούν, με την επίσκεψή τους σε κάθε διοργάνωση».