Νότια Κρήτη

Ποιες οφειλές παραγράφονται και γιατί στο Δήμο Γόρτυνας (βίντεο)

Ποιες οφειλές παραγράφονται και γιατί στο Δήμο Γόρτυνας (βίντεο)

Με την απουσία των άμεσα εμπλεκόμενων έγινε η ψηφοφορία καθώς υπήρχε έννομο συμφέρον.

A-
A+
25/06/2018 | 14:26

Για άλλη μια φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Γόρτυνας ήρθε το ζήτημα κάποιων παλιών οφειλών, οι οποίες κατά περίπτωση και ανάλογα με τα όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία εμπίπτουν σε παραγραφή, καθότι έχει παρέλθει το χρονικό περιθώριο της αποπληρωμής τους.

Η απόφαση ελήφθη μετά την αποχώρηση αρκετών δημοτικών συμβούλων από την αίθουσα, καθότι υπήρχε έννομο συμφέρον, εφόσον οι οφειλές αφορούσαν και αιρετούς και όπως όριζε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία είχε ακυρώσει προηγούμενη απόφαση ακριβώς για το λόγο του ότι δεν είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, αλλά παρίσταντο στη συζήτηση και ψηφοφορία του θέματος, κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται.

Ένα σημαντικό μέρος των παλαιών αυτών οφειλών αφορούσαν δημοτικές εταιρείες οι οποίες είχαν οδηγηθεί σε εκκαθάριση μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία και μετά τον ορισμό λογιστών- εκκαθαριστών οι οποίοι και είχαν αναλάβει το έργο της συγκέντρωσης των δικαιολογητικών και των τιμολογίων εκείνων που βεβαίωναν την ύπαρξη οφειλών των πρώην εταιρειών που εν συνεχεία- τουλάχιστον για τις νόμιμες οφειλές- μεταφέρθηκαν στο Δήμο για την αποπληρωμή τους.

Για οφειλές όμως, που δεν συνοδεύονταν από νόμιμα παραστατικά ή που ενημερώθηκε η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου μετά τη διαδικασία της εκκαθάρισης είτε σε περιπτώσεις που οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν κινήθηκαν νομικά ως προς τη διεκδίκησή τους, τα πράγματα δεν φαίνεται να εξελίσσονται και τόσο “ρόδινα”. Οι οφειλές αυτές σύμφωνα με εισήγηση και της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Γόρτυνας οδηγούνται σε παραγραφή καθότι έχει παρέλθει ο νόμιμος χρόνος διεκδίκησης και θα πρέπει να απαλειφθούν, ώστε να “ελαφρώσει” και ο προϋπολογισμός του Δήμου.

Ειδικότερα το μεγαλύτερο ποσό ήταν αυτό που αφορούσε εκκαθαρίσεις των πρώην δημοτικών εταιρειών, το οποίο και πλησίαζε σε σύνολο τα 343.056,97 ευρώ, εκ των οποίων τα μεγαλύτερα ποσά αφορούσαν την ΔΑΤΕΓ (πρώην δημοτική επιχείρηση του Δήμου Γόρτυνας) και συγκεκριμένα οφειλές προς τον Πρόεδρο κ. Μιχάλη Δαριβιανάκη ύψους 21.500 ευρώ, τον τότε αντιπρόεδρο κ. Λιοδακάκη Ιωάννη ύψους 39.900 ευρώ και ιδιώτες που είχαν σχέση προμηθευτή ή μηχανικού με την εταιρεία όπως ο κ. Παπαχατζάκης Ιωάννης με οφειλή ύψους 29.574,41 ευρώ και Θεοδωράκης Ιωάννης με οφειλή ύψους 72.910 ευρώ. Οι ανωτέρω οφειλές όπως και άλλες που αφορούσαν εφημερίδες αλλά και μισθοδοσία μόνιμου προσωπικού του Δήμου και που σε γενικό σύνολο τιμολογίων μέχρι το 2011 φτάνουν τα 615.139, 86 ευρώ οδηγούνται σε παραγραφή.

Αναφορικά με το θέμα της προγενέστερης αναγνώρισης των οφειλών αυτών από το Δημοτικό Συμβούλιο Γόρτυνας ερωτήθηκε σχετικά η νομική σύμβουλος του Δήμου κα. Δαριβιανάκη Νάνσυ από τον επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Μιχάλη Μανιαδάκη ο οποίος και εξέφρασε την άποψη ότι όποια και αν είναι η απόφαση του Σώματος οι οφειλές αυτές δεν πρόκειται να πληρωθούν.

Ωστόσο για ηθικούς και συνειδησιακούς λόγους αρκετοί ήταν εκείνοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν ονομαστικά να μην παραγραφούν οι οφειλές αυτές.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση γύρω από το θέμα και την ψηφοφορία

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.