Νότια Κρήτη

…«Πρεμιέρα» στο Σίβα για τα Αποκριγιώματα της Γέργερης (φώτο)

…«Πρεμιέρα» στο Σίβα για τα Αποκριγιώματα της Γέργερης (φώτο)

Εκδήλωση για την Σιβιανή Μάσκα.

A-
A+
18/02/2020 | 14:32

Ο Σύλλογος Βαρελοφρόνων Πολιτισμού και Ανάπτυξης Γέργερης, Ομάδα Πολιτισμού  ήταν μεταξύ των συνδιοργανωτών της εξαιρετικής εκδήλωσης «Η Σιβιανή Μάσκα και η παραδοσιακή Αποκριά» που έγινε στο Σίβα Δήμου Φαιστού την περασμένη Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, ανοίγοντας έτσι την αυλαία των εκδηλώσεων για τα Αποκριγιώματα που θα λάβουν και φέτος χώρα στην Πάνω Ρίζα!

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Φραγκιαδάκης

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης στο Σίβα ήταν, μαζί με τον Σύλλογο της Γέργερης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίβα, το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς και η Ομάδα Πολιτισμού – Τουρισμού Δήμου Ηρακλείου. Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, που συντόνισε & παρουσίασε η Εύα Καπελάκη-Κοντού, ανέλαβε ο Αντώνης Φραγκιαδάκης, ενώ στο βήμα των ομιλητών ανέβηκαν οι: Σόνια Πρατικάκη, Φιλόλογος & Ιστορικός, ο Γιώργος Συγγελάκης, Στρατηγός ε.α, η Άννα Μαχαιριανάκη Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος και ο Κώστας Χατζημηνάς του Συλλόγου της Γέργερης.

Ο κατασκευαστής Σιβιανής Μάσκας Οδυσσέας Μεσσαριτάκης στο κέντρο της φωτό.

 

 

Αποκριγιώματα στη Γέργερη

Κουδούνια και «μουζώματα», χορευτές ντυμένοι με προβιές ζώων, «αρκουδίστικος» χορός, παραδοσιακός γάμος, λύρα, κρασί και σαρακοστιανά, έθιμα διονυσιακής Αποκριάς και παραδόσεις αιώνων, που περνούν από γενιά σε γενιά. Τα «Αποκριγιώματα στην Γέργερη» -που διαδραματίζονται καθ’ όλη την περίοδο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα την Καθαρά Δευτέρα- είναι ένας θεσμός μοναδικός στην Ελλάδα, με «ρίζες» στην αρχαιότητα, με δρώμενα και αναπαραστάσεις μυστηρίων και τελετών που παραπέμπουν στον κύκλο της ζωής, στην ιστορία και την πολιτισμική ταυτότητα του τόπου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου με την συμμετοχή στην εκδήλωση στο Σίβα, συνεχίζονται την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου  με γιορτή και τσίκνισμα στον κεντρικό δρόμο της Γέργερης και στην αίθουσα του Συλλόγου Βαρελοφρόνων και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου, με υπαίθριο γλέντι και αποκριάτικα δρώμενα.
Την Καθαρά Δευτέρα, σε πολλά σημεία του χωριού τοποθετούνται πάγκοι και τραπέζια και προσφέρονται σαρακοστιανοί μεζέδες, άφθονο κρασί και ρακή. Στην γιορτή συμμετέχουν μουσικοί και ορχήστρες από την ευρύτερη περιοχή.

Η συμμετοχή μεγάλη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:.

Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου, ώρα 17:00: Γλέντι και Τσικνώματα στον κεντρικό δρόμο της Γέργερης και στην αίθουσα του Συλλόγου Βαρελοφρόνων Πολιτισμού και Ανάπτυξης Γέργερης. Βόλτα παιδιών και νέων, με αποκριάτικες στολές, στα χωριά της ΔΕ Ρούβα.
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00: Συμμετοχή στο Πυργιανό Καρναβάλι – Ομάδα «Αρκουδιάρηδων».
Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου έως Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου: Επισκέψεις Ομάδας «Αρκουδιάρηδων» σε σχολεία της πόλης και του Νομού Ηρακλείου, στο πλαίσιο της προσπάθειας προβολής και ανάδειξης της Διονυσιακής Αποκριάς και της παράδοσης.
Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, ώρα 09:00: Υποδοχή προσκεκλημένων – «Αράπηδες» και «Αρκούδες» από τον Βώλακα Δράμας (φιλοξενούμενο δρώμενο).
Κυριακή 1 Μαρτίου, ώρα 10:00: Ολοήμερη ξενάγηση φιλοξενούμενων και επισκεπτών στην Γέργερη (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Αίθουσα Λαογραφίας, Δρόμος του Νερού, Νερόμυλοι, Βιβλιοθήκη, Παρουσίαση Αρχαίων Ελληνικών Εφευρέσεων, Εκκλησία Χριστού – Μονή Κιστερκιανών, Λίμνη Διγενή.
Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου, ώρα 11:00: Ολοήμερο υπαίθριο γλέντι – Αποκριάτικα και Διονυσιακά Δρώμενα – Κέρασμα με σαρακοστιανά εδέσματα στον κεντρικό δρόμο της Γέργερης – Παραδοσιακή μουσική και χορός.

Αποκριάτικο δρώμενο.
Το κέφι στα ύψη.
Στο μουσικό μέρος ο Αντώνης Φραγκιαδάκης.

 

 

Σιβιανές μάσκες.

 

Ο κόσμος το διασκέδασε.