Νότια Κρήτη

Προσκύνημα στον σπηλαιώδη Ναό της Παναγίας στη Βήθανο (φώτο)

Προσκύνημα στον σπηλαιώδη Ναό της Παναγίας στη Βήθανο (φώτο)

Βρίσκεται σε πανοραμική τοποθεσία σε απόκρημνη πλαγιά του φαραγγιού της Λούτρας, στον Κρότο.

A-
A+
15/08/2018 | 13:13

Προσκύνημα στην Βήθνο, ανήμερα της εορτής της Παναγίας στο σπηλαιώδη Ναό που βρίσκεται σε φαράγγι ανάμεσα στο Κρότο και το Λέντα.

Ο σπηλαιώδης ναός της Παναγίας στη Βήθανο βρίσκεται σε πανοραμική τοποθεσία σε μια απόκρημνη πλαγιά του φαραγγιού της Λούτρας, στην περιφέρεια του χωριού Κρότος. Είναι αφιερωμένος στην Ζωοδόχο Πηγή και πάνω από την είσοδο του ναού σώζεται η χρονολογία 20-5-1765, χωρίς όμως να αναφέρεται συγκεκριμένη οικοδομική εργασία. Η σημερινή του μορφή έχει προκύψει μετά από ανακαίνιση που έλαβε χώρα το 1999. Από την οροφή του ιερού στάζει νερό, το οποίο συγκεντρώνεται σε μαρμάρινη γούρνα και χρησιμοποιείται ως αγίασμα.

Σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε ένας βοσκός βρήκε την εικόνα της Παναγιάς σε ένα βράχο κοντά στη Λούτρα. Αφού διέδωσε το γεγονός, η εικόνα μεταφέρθηκε σε μια εκκλησία στην Πεδιάδα της Μεσαράς. Ωστόσο, κάποιος την έκλεψε και κανένας δεν μπόρεσε να την βρει ή να βρει τον κλέφτη. Όταν μια μέρα ο βοσκός ξανά επισκέφτηκε την περιοχή που είχε βρει την εικόνα, η εικόνα βρισκόταν στο ίδιο ακριβώς σημείο. Για να ευχαριστήσει την Παναγιά για το θαύμα αυτό, αποφάσισε να κτίσει ένα εκκλησάκι μέσα στο βράχο που τη βρήκε. Όμως για την κατασκευή της εκκλησίας, θα έπρεπε να μεταφέρουν νερό από σχετικά μακριά, το οποίο ήταν πολύ δύσκολο. Τότε η Παναγιά τους λυπήθηκε και έκανε να τρέχει νερό από τον γυμνό βράχο. Γι’αυτό το λόγο και οι εικόνες που βρίσκονται μέσα στο ναό αναπαριστούν την Παναγιά δίπλα σε τρεχούμενα νερά.

 

 

 

 

 

 

 

 

cretanbeaches