Νότια Κρήτη

Σε 12 μήνες με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν οι αγρότες από την Ιεράπετρα

Σε 12 μήνες με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν οι αγρότες από την Ιεράπετρα

Μετά από 8 και πλέον ώρες εξαντλητικής δικαστικής διαδικασίας.

A-
A+
30/10/2019 | 8:33

Μετά από 8 και πλέον ώρες μιας εξαντλητικής δικαστικής διαδικασίας η ετυμηγορία δεν ήταν ούτε ευχάριστη ούτε αναμενόμενη για τους 11 κατηγορούμενους αγρότες, (9 από την Ιεράπετρα και 2 από τη Ηράκλειο) σχετικά με όσα είχαν συμβεί τον Δεκέμβριο του 2016 στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το radiolasithi.gr μετά από σειρά καταθέσεων τόσο των 15 μαρτύρων όσο και των κατηγορουμένων η εισαγγελέας του Μονομελούς Πρωτοδικείου έκρινε ένοχους όλους τους αγρότες για 1 από τα 4 τέσσερα συνολικά αδικήματα που υπήρχαν κατηγορίες και συγκεκριμένα για «διατάραξη κοινής ειρήνης», με τις υπόλοιπες κατηγορίες να αφορούν διέγερση σε απείθεια νόμου, παρακώλυση συγκοινωνιών και παράνομη κατακράτηση.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 ενώ στη συνέχεια με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης εντός της αίθουσας ανακοινώθηκε η απόφαση η οποία έκρινε και τους 11 ένοχους επιβάλλοντας ποινή 12 μηνών φυλάκισης με τριετή αναστολή. Να σημειωθεί επίσης πως στους αγρότες δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, όπως αυτά του πρότερου έντιμου βίου, του λευκού ποινικού μητρώου, της παράσυρσης από οργή λόγω της μη μεταφοράς προϊόντων, που τέθηκαν από τον δικηγόρο των κατηγορουμένων.

Η απόφαση δεν έγινε δεκτή από τους κατηγορούμενος και μετά την ολοκλήρωση της εκδίκασης ξεκίνησε αμέσως η διαδικασία για έφεση ώστε η υπόθεση να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Υπενθυμίζεται ότι τα επεισόδια έγιναν στην προσπάθεια να φύγει ένα καράβι φορτωμένο με ευπαθή προϊόντα μετά και την πολυήμερη απεργία της ΠΝΟ την περίοδο του Δεκεμβρίου 2016 (7 και 12 Δεκεμβρίου). Οι 11 συνολικά αγρότες κατηγορούνται για μια σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων – διέγερση του κοινού, διατάραξη της κοινής ειρήνης από κοινού, παρακώλυση συγκοινωνιών από κοινού και παράνομη κατακράτηση από κοινού του λιμενάρχη.

Στο πλευρό των κατηγορουμένων, από το πρωί μέχρι λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ που ανακοινώθηκε η απόφαση, βρίσκονταν συνδικαλιστές του αγροτικού χώρου, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών αρχών της Ιεράπετρας, που εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την άποψη, ότι η δίωξη των παραγωγών που βρέθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου για κινητοποίηση και όχι για να προκαλέσουν επεισόδια, ήταν άδικη, καθώς, όπως πολλοί ακόμη συνάδελφοι τους, διαμαρτύρονταν ειρηνικά για τα προϊόντα τους που έμεναν επί μέρες μέσα στα φορτηγά και σάπιζαν.