Νότια Κρήτη

Σεμινάριο για Ιερείς στις Μοίρες

Σεμινάριο για Ιερείς στις Μοίρες

«Η αναγκαιότητα του κηρύγματος».

A-
A+
14/11/2017 | 10:00

Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας στις Μοίρες βρέθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ανέστης Κεσελόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε δύο ομιλίες στους ιερείς.

Η πρώτη ομιλία είχε θέμα «Χαρίσματα και ψευδοχαρίσματα. Το παράδειγμα του π. Ιακώβου Τσαλίκη». Ο π. Ι. Τσαλίκης (1920-1991), έζησε στην Ι. Μονή Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος στην Εύβοια, όπου «ο Θεός τον χαρίτωνε με σπάνια πνευματικά χαρίσματα, όπως της διοράσεως και προοράσεως, της διακρίσεως και της παραμυθίας, και τόσο περισσότερες ήταν οι θεοπτείες που είχε και οι θεοσημείες που επιτελούσε με την προσευχή του, αλλά και τόσο μεγαλύτερη γινόταν η ακτινοβολία του». Η δεύτερη ομιλία, εν είδει σεμιναρίου για τους εφημέριους της Μητρόπολης Γορτύνης & Αρκαδίας είχε ως θέμα την «αναγκαιότητα του κηρύγματος στο λαό του Θεού».

Ο ομιλητής

Ο κ. Ανέστης Κεσελόπουλος γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πατερική Θεολογία, Ηθική – Ασκητική και Ποιμαντική Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και διδάσκει Ηθική & Ποιμαντική. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται σε θέματα ορθόδοξης παράδοσης, θεολογίας της λατρείας, φυσικού περιβάλλοντος και βιοηθικής, όπου έχει γράψει μονογραφίες και άρθρα στην ελληνική, αγγλική και γερμανική, που υπερβαίνουν τις 50 μελέτες. Οι σημαντικότερες μονογραφίες του είναι: «Πάθη και αρετές στη διδασκαλία του Γρηγορίου Παλαμά»,«Άνθρωπος και φυσικό περιβάλλον», «Λειτουργική παράδοση στον Παπαδιαμάντη».