Νότια Κρήτη
Σηφάκης και Μπόλαρης για ξενάγηση στην αρχαία Γόρτυνα
Ενημερώθηκαν από τον αρχαιολόγο Κώστα Τζιαμπάση για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών.
Επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας είχαν χθες το πρωί το ζεύγος του Ιωσήφ και Όλγας Σηφάκη, συνοδευόμενο από τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκο Μπόλαρη μετά της συζύγου του.
Επιμέλεια: Πόπη Πρωτογεράκη
Το ζεύγος Μπόλαρη παρευρίσκεται στην Κρήτη για ολιγοήμερες διακοπές – καθώς ως γνωστόν ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός αντλεί την καταγωγή του από τα Χανιά – και φιλοξενείται στο σπίτι του ζεύγους Σηφάκη στο Λίσταρο της Μεσαράς.
Όπως κάθε χρόνο στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, ο διαπρεπής Ακαδημαϊκός και πολυβραβευμένος ερευνητής, Ιωσήφ Σηφάκης, που διαμένει μόνιμα στη Γαλλία, επισκέπτεται τη γενέτειρά του και τον τόπο της ιδιαίτερης καταγωγής του, τους Αγίους Δέκα και φυσικά την αρχαία Γόρτυνα, όπου και ενημερώνεται για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών. Έτσι και φέτος δεν παρέλειψαν να επισκεφτούν όλοι μαζί την αρχαία Γόρτυνα, όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον αρχαιολόγο κ. Κώστα Τζιαμπάση, ο οποίος τους ενημέρωσε για τα ευρήματα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη τα τελευταία χρόνια και για την ιστορία της πόλης της αρχαίας Γόρτυνας, που ήταν έδρα της ρωμαϊκής επαρχίας της Κρήτης και της Κυρηναϊκής.
Η ομάδα είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου όπου στην πίσω πλευρά βρέθηκαν χαραγμένες πάνω σε μεγάλες πέτρινες πλάκες «Η Μεγάλη Επιγραφή» με τους νόμους της Γόρτυνας, το αρχαιότερο γραπτό κείμενο δικαίου που σώζεται επί Ευρωπαϊκού Εδάφους και να δουν τις ανασκαφές στο Μεγάλο Θέατρο της Γόρτυνας.
Επίσης ξεναγήθηκαν στο Πραιτόριο, την έδρα του ρωμαίου κυβερνήτη της Κρήτης και της Κυρηναϊκής. Το Πραιτόριο κατασκευάστηκε τον 1ο αι. μ.Χ., όμως τροποποιήθηκε σημαντικά στη διάρκεια των επόμενων οκτώ αιώνων. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται τα ερείπια των ρωμαϊκών λουτρών, καθώς και ο ναός του Απόλλωνα.
Οι ανασκαφές που συνεχίζονται μέχρι σήμερα στο χώρο από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες, έχουν φέρει στο φως τμήματα του βυζαντινού οικισμού, αλλά και παλαιότερα στρώματα κατοίκησης.
Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε στον χώρο όπου σώζεται η βασιλική της Μητρόπολης πιθανόν του «Αγίου Τίτου», πρώτου επισκόπου της Κρήτης, αλλά και το μοναδικό βαπτιστήριο, που ανεγέρθηκαν τον 6 αιώνα μ.Χ.
