Νότια Κρήτη

Σήμερα τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού «θα φωτιστούν» στο Κέιμπριτζ

Σήμερα τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού «θα φωτιστούν» στο Κέιμπριτζ

Δρ. Γκάρεθ Όουενς: Ένας Βρετανός… από τη Μεσαρά!

A-
A+
03/02/2019 | 9:15

Τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού θα «ταξιδέψουν» στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα 5 πρώτα πανεπιστήμια παγκοσμίως, όπου  αυτή την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, ο γλωσσολόγος δρ. Γκάρεθ Όουενς, ειδικός σε θέματα μινωικής γραφής, θα απευθύνει ομιλία με τίτλο «From Linear B to the Phaistos Disk» («Από τη Γραμμική Β στον Δίσκο της Φαιστού»).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 5.30 το απόγευμα, στην Αίθουσα Vivian Stewart του Κολεγίου Murray Edwards. Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο ομιλητής, στη διάλεξή του θα κάνει μια συνεκτική σύνοψη των αποτελεσμάτων της δεκαετούς έρευνας, που πραγματοποιεί σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής στην Οξφόρδη, Τζον Κόουλμαν. Οι δυο ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να «διαβάσουν» το 99% των επιγραφών του περίφημου Δίσκου, αποκαλύπτοντας έτσι τα μυστικά του. Θυμίζουμε ότι τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάστηκαν πέρσι τον Φεβρουάριο στην Αθήνα κατά την ομιλία του κ. Όουενς στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

61 λέξεις

Σύμφωνα με τα σχετικά αποτελέσματα, «ο Δίσκος της Φαιστού Α και Β πλευρά απαρτίζεται από 61 λέξεις, σε δεκαοχτώ στίχους με ρίμα. Έξι λέξεις από αυτές αναφέρονται στο Φως, ενώ άλλες έξι στη Δύση του Φωτός. Τρεις λέξεις είναι αφιερωμένες στην Έγκυο Θεότητα και δέκα στη Θεότητα που χαρακτηρίζεται με διαφορετικά επίθετα. Η Α΄ πλευρά του Δίσκου της Φαιστού κάνει λόγο για την Έγκυο Θεότητα που λάμπει ενώ στη Β πλευρά ξεχωρίζει μία πρόταση με στίχους, ρίμα, σονέτα με ποιητική παρήχηση που είναι αφιερωμένη στη Θεότητα που δύει, ίσως τη Δύση της Αστάρτης, της Αφροδίτης, της Αφαίας (Θεότητα της Γέννας) και Δικτύννας, στην Πάφο, Φαιστό και Φαλάσαρνα, δηλαδή στον αστερισμό VENUS, το πρωινό και βραδινό αστέρι (QED). Το περιεχόμενο του Δίσκου της Φαιστού είναι ένας μινωικός λυρικός ύμνος προς τη Θεότητα, ένα βαθύ μήνυμα από την εποχή του Χαλκού, πριν από 37 αιώνες».

Ο Δίσκος της Φαιστού ανακαλύφθηκε το 1908 κατά τη διάρκεια ιταλικών ανασκαφών και χρονολογείται γύρω στο 1700 π.Χ. Είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες επιγραφές στην ιστορία της ανθρωπότητας, για την αποκρυπτογράφηση της οποίας έχουν γίνει ως τώρα πολλές προσπάθειες. Ο γλωσσολόγος Δρ. Γκάρεθ Όουενς εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια ζει στην Κρήτη. Εργάζεται στο ΤΕΙ Κρήτης ως συντονιστής του προγράμματος Erasmus+.

Ένας Βρετανός… από τη Μεσαρά

Το 1988, φοιτητής με μακριά μαλλιά και γενειάδα, ο Γκάρεθ Οουενς έφτασε στην Κρήτη για να πάρει μέρος σε μια ανασκαφή στο Ρέθυμνο. Το 2018 γιόρτασε τα τριάντα του χρόνια στη χώρα μας «σε ένα μεγάλο πάρτι με συγγενείς, φίλους και σύντεκνους», όπως  ανέφερε ο ίδιος, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος που του έκανε η εφημερίδα «Καθημερινή».  Η τούρτα που είχε παραγγείλει για την περίσταση η Κρητικιά σύζυγός του, Κάλλια, είχε το σχήμα της Μεγαλονήσου! Είναι ερευνητής γλωσσολόγος με ειδικότητα στη μινωική γραφή. Με καταγωγή από την Ουαλλία, γεννήθηκε στο Λονδίνο («στο ίδιο μαιευτήριο με τον Μικ Τζάγκερ»). Όταν ήταν 14 ετών, ένας καθηγητής του, που είχε περάσει τον μήνα του μέλιτος στην Κρήτη, έφερε στην τάξη ένα αντίγραφο του Δίσκου της Φαιστού, που είχε αγοράσει ως σουβενίρ. «Μας είπε ότι η επιγραφή του είναι άλυτος γρίφος. Και φυσικά τότε δεν μπορούσα με τίποτα να φανταστώ ότι κάποτε θα αφιέρωνα δέκα χρόνια από τη ζωή μου προσπαθώντας να λύσω αυτόν τον γρίφο…».

Σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Αρχαία Ιστορία στο University College London και στη συνέχεια απέκτησε μάστερ στην Ελληνική Φιλολογία και Αρχαιολογία αλλά και στη Φιλοσοφία. Σε εκείνη την ανασκαφή στο Ρέθυμνο έμελλε να γνωρίσει τη σημερινή σύζυγό του η οποία είναι από τους Βώρους Δήμου Φαιστού- ένα χωριό που λάτρεψε και ο ίδιος δηλώνοντας «Βωριανός» και «Μεσαρίτης».  «Είδα μια όμορφη κοπέλα που κοσκίνιζε το χώμα, την κάλεσα για καφέ και σήμερα έχουμε δύο παλικάρια», λέει. Όμως, δεν ήταν αυτονόητο ότι θα ζούσαν στην Κρήτη. «Μείναμε για λίγο στο Λονδίνο αλλά συνειδητοποίησα ότι ήθελα τα παιδιά μας να μεγαλώσουν στην Ελλάδα. Με τους Κρητικούς δέσαμε από την πρώτη μέρα· άλλωστε η Κρήτη και η Βρετανία έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις. Δεν έχω κανένα παράπονο – εκτός από το ότι με το που θα πω “καλημέρα” τους ακούω να λένε: “Α, Εγγλέζος είναι αυτός”. Κουβαλάω πάντα τη βρετανική προφορά μου, βλέπετε».

Το 2004, ο Γκάρεθ έλαβε διδακτορικό τίτλο στη Γλωσσολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκτοτε αφοσιώθηκε στη μελέτη του Δίσκου της Φαιστού, της πιο γνωστής μινωικής επιγραφής, που χρονολογείται πιθανότατα στον 17ο αι. π.Χ. Συνεργάζεται με τον καθηγητή Φωνητικής στην Οξφόρδη, Τζον Κόουλμαν. «Εχουμε διαβάσει το 99% των ιερογλυφικών συμβόλων του και μπορούμε να ερμηνεύσουμε το 50% αυτών. Πρόκειται για θρησκευτικό κείμενο που πιθανότατα έχει σχέση με την υγεία και μιλάει για μια έγκυο θεότητα. Ισως το τραγουδούσαν οι γυναίκες όταν γεννούσαν. Σκοπός μας είναι να κάνουμε τον Δίσκο της Φαιστού να “μιλήσει” ξανά», τονίζει.

Ο Γκάρεθ  Όουενς εργάζεται στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΙ Κρήτης, ως συντονιστής του προγράμματος Erasmus+. Tην αγαπά τη δουλειά του. Όπως λέει «Έχω πίστη στη νέα γενιά. Αν δώσουμε στους νέους διεθνή εκπαίδευση, θα δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο».