Νότια Κρήτη

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου στον Κρητικό νότο [Φωτο]

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου στον Κρητικό νότο [Φωτο]

A-
A+
29/06/2021 | 15:30

Ακολουθούμε το λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στην εκκλησία του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή την οποία έχει επισκεφθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α΄ και  βρίσκεται δεξιά από το λιμάνι των Καλών Λιμένων πάνω σε λόφο, όπου βρίσκεται και το σπήλαιο που πιστεύεται ότι φιλοξένησε τον Απόστολο των Εθνών, η μνήμη του οποίου εορτάζεται σήμερα Τρίτη 29 Ιουνίου.

Φωτογραφίες: Γιάννης Φραγκιαδάκης

Ο ναός του Αγίου Παύλου

 Στην περιοχή όπου λέγεται ότι κάποτε υπήρχε μεγάλη βασιλική των πρώτων χρόνων του Χριστιανισμού, το 1911 κτίσθηκε αρχικά ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Απόστολο Παύλο από τον Κωνσταντίνο Καρτεράκη και τη σύζυγο του Μαρία η οποία ήταν εγγονή του οπλαρχηγού Μιχαήλ Κόρακα. Όπως διαβάζουμε σε μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται πάνω στο σημερινό ναό, η ανακαίνιση του έγινε με δωρεά της Ιωάννας Νικολάου Βαρδινογιάννη. Μπροστά από την εκκλησία, λίγο πιο κάτω, βρίσκεται η σπηλιά στην οποία σύμφωνα με την τοπική παράδοση διέμεινε ο Απόστολος Παύλος.

«Εις Καλούς λιμένας…»

Η ιστορία της μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας συνδέεται άρρηκτα με την ιεραποστολική δράση των Αποστόλων Παύλου και Τίτου. Η πρώτη επαφή του Αποστόλου Παύλου με την περιοχή το έτος 59/60 μ.Χ. καθόρισε την χριστιανική ιστορία της Κρήτης, όταν οδηγούμενος στη Ρώμη για να δικαστεί, το πλοίο προσορμίστηκε «εις τόπον τινά καλούμενον Καλούς λιμένας ω εγγύς πόλις ήν Λασαία» (Αγία Γραφή, Πράξ. 27.8). Σήμερα, η μικρή σπηλαιώδης κοιλότητα στον βράχο, ως χώρος προσκυνήματος, και ο νεόδμητος ναός, που χτίστηκε πάνω σε παλαιοχριστιανική βασιλική, αφιερωμένος στον Απόστολο Παύλο, υπενθυμίζουν το πέρασμά του από την παραθαλάσσια περιοχή των Καλών Λιμένων.

Στη συνέχεια, το έτος 63 μ.Χ., κατά την Δ΄ αποστολική του περιοδεία, ο Απόστολος Παύλος ανέθεσε στον μαθητή του Απόστολο Τίτο την οργάνωση της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ο πρώην «διώκτης»

Η Εκκλησία μας χαρακτήρισε τον Απόστολο Παύλο ως τον «Πρώτον μετά τον Ένα», δηλαδή τον σημαντικότερο άνδρα επί γης μετά τον Χριστό και ως το «πολύτιμο σκεύος Χριστού». Δίκαια, διότι ο μέγας αυτός Απόστολος προσέφερε στην Εκκλησία του Χριστού τις πιο ανεκτίμητες υπηρεσίες της ιστορίας της, ως ο ουσιαστικός θεμελιωτής της στα έθνη, ως τα πέρατα της οικουμένης.

Εικόνα του 1912

Ο Απόστολος Παύλος γεννήθηκε γύρω στο 15 μ.Χ. στην Ταρσό της Κιλικίας από Iουδαίους γονείς. Ονομαζόταν Σαούλ και επίσης είχε και το ρωμαϊκό όνομα Παύλος. Οι εύποροι γονείς του έδωσαν στον φιλομαθή γιο τους υψηλή παιδεία.

Τόσο ο πατέρας του όσο και ο Παύλος ανήκε στην αίρεση των Φαρισαίων. Αυτό σημαίνει ότι από μικρός είχε καλλιεργήσει στην ανήσυχη ψυχή του θέρμη και ζήλο για την πίστη του. Γύρω στο 34 μ.Χ. βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ να σπουδάζει κοντά στον ονομαστό νομοδιδάσκαλο Γαμαλιήλ. Ο νεαρός φαρισαίος μαθητής έδειξε ιδιαίτερο ζήλο για τη διάσωση της θρησκείας του. Τον συναντούμε συμμέτοχο στον λιθοβολισμό του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου και λίγο αργότερα φανατισμένο διώκτη των Χριστιανών. Εξαιτίας του υπέρμετρου μάλιστα ζήλου του και του μίσους κατά των πιστών του Ιησού, ζήτησε από τον αρχιερέα να τεθεί επικεφαλής αποσπάσματος, το οποίο θα βάδιζε προς τη Δαμασκό, προκειμένου να τιμωρήσει παραδειγματικά τους εκεί Ιουδαίους που είχαν γίνει Χριστιανοί και να τους σύρει δεμένους στην Ιερουσαλήμ.  Όμως καθ’ οδόν έγινε το μεγάλο θαύμα. Ο διώκτης Παύλος είδε ένα εκτυφλωτικό φως, το οποίο τον έριξε από το άλογο και τον τύφλωσε. Ταυτόχρονα άκουσε μια φωνή να του λέγει: «Σαούλ, Σαούλ, τι με διώκεις;». Ο τρομοκρατημένος Παύλος ρώτησε: «Τις ει, Κύριε;» και απάντησε: «Εγώ ειμι Ιησούς ον συ διώκεις΄ αλλά ανάστηθι και είσελθε εις την πόλιν, και λαληθήσεται σοι τι σε δει ποιείν» (Παρξ.9,4-6). Το συγκλονιστικό αυτό γεγονός συντάραξε κυριολεκτικά τον Παύλο, μετανόησε και αφού μπήκε στην πόλη συναντήθηκε με τον επί κεφαλής της Εκκλησίας Ανανία, ο οποίος τον θεράπευσε από την τύφλωση, τον κατήχησε και τον βάπτισε. Από τότε ο Παύλος έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία της Εκκλησίας.