Νότια Κρήτη

Στην Βουλή το θέμα του 1ου ΕΠΑΛ Μοιρών – Αντιδράσεις γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών

Στην Βουλή το θέμα του 1ου ΕΠΑΛ Μοιρών – Αντιδράσεις γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών

A-
A+
19/09/2018 | 11:30

Έντονες είναι οι αντριδράσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, σχετικά με την αρνητική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εγκριθούν οι ειδικότητες του Τεχνικού Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού και ειδικότητα Τεχνικού Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, για τις οποίες υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και το προβλεπόμενο από τον νόμο όριο μαθητών.

Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Παιδείας ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου  ζητά να ανακληθεί η  αρνητική απόφαση του Υπουργείου και να εγκριθούν οι ειδικότητες που δήλωσε το σύνολο των μαθητών και έχουν ζητήσει οι γονείς για το 1ο ΕΠΑΛ Μοιρών.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Η αρνητική απάντηση του Υπουργείου Παιδείας σε σχετικό αίτημα του 1ου ΕΠΑΛ Μοιρών για την προσθήκη 2 ειδικοτήτων εγείρει θύελλα αντιδράσεων από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς και επιβαρύνει τον ήδη βεβαρυμμένο οικογενειακό προϋπολογισμό των μαθητών, αφού αναγκαστικά, εξαιτίας της απόφασης σας, οι μαθητές  πρέπει να μετακινούνται 55 χιλιόμετρα μακριά προκειμένου να σπουδάσουν αυτό που θέλουν.

Μάλιστα, με αίτημα διαμαρτυρίας οι γονείς των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Μοιρών ζητούν, για άλλη μια φορά, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να εγκριθούν οι δυο ειδικότητες, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών της περιοχής.

Επειδή όλοι οι μαθητές πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες μάθησης και

Επειδή το 1ο ΕΠΑΛ Μοιρών είναι το μοναδικό ΕΠΑΛ που καλύπτει την περιοχή της Μεσαράς.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε να ανακαλέστε την αρνητική απόφαση σας και να εγκρίνετε τις ειδικότητες που δήλωσε το σύνολο των μαθητών και σας ζητούν οι γονείς για το 1ο ΕΠΑΛ Μοιρών;».

Διαβάστε το αίτημα – διαμαρτυρία των γονέων 1ου ΕΠΑΛ Μοιρών:

Μετά από ενημέρωση που είχαμε από τον Δ/ντη του 1ου ΕΠΑΛ Μοιρών, σχετικά με τις ειδικότητες που θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά μας και έπειτα από ενέργειες (έγγραφο 472/29-62018 του σχολείου), που ήταν αποτέλεσμα της επιθυμίας των γονέων και των μαθητών, η απάντηση του Υπουργείου για την δημιουργία των ειδικοτήτων ήταν, ΑΡΝΗΤΙΚΗ και ότι μέχρι την 30-092018 (ημερομηνία λήξης μετεγγραφών) θα πρέπει να φροντίσουμε να μετεγγραφούν τα παιδιά μας σε άλλο ΕΠΑΛ, εφόσον δεν διαταράσει το πλήθος των τμημάτων του ΕΠΑΛ που θα μετεγγραφούν, ειδάλλως θα πρέπει να αλλάξουν ειδικότητα.

Τα παιδιά μας επέλεξαν την ειδικότητα Τεχνικού Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού και την ειδικότητα Τεχνικού Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, για τις οποίες υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και το προβλεπόμενο από τον νόμο όριο μαθητών.

Για την ειδικότητα του Τεχνικού Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού αυτό που απαιτείται είναι απλά η αλλαγή ειδικότητας από Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων κ΄ Κατασκευών γιατί το σύνολο των μαθητών έκανε αυτή την επιλογή χωρίς να δημιουργείται κανένα επιπλέον κόστος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου. Για την ειδικότητα του Τεχνικού Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων η επιλογή της προσθήκης επιφέρει μεν ένα επιπλέον κόστος το οποίο όμως ως φορολογούμενοι γονείς θεωρούμε πως είναι μέσα στα πλαίσια των υποχρεώσεων του κράτους προς το μέλλον του τόπου, που είναι τα παιδιά μας.

Όπως γνωρίζετε το σχολείο μας είναι το μοναδικό ΕΠΑΛ που καλύπτει την περιοχή της Μεσσαράς που έχει ως συνέπεια οι μαθητές που έχουν επιλέξει τα ΕΠΑΛ να έχουν την δυνατότητα να σπουδάσουν τον τομέα/ειδικότητα που θέλουν. Το σχολείο μας απέχει 55 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο ΕΠΑΛ και η συγκοινωνία δεν επιτρέπει σε κανένα μαθητή της περιοχής μας να παρακολουθήσει την ειδικότητα που επιθυμεί αλλού και εάν παραμείνει στο 1ο ΕΠΑΛ Μοιρών, χωρίς την δημιουργία των δύο (2) αυτών τμημάτων, δεν θα σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν, αλλά αυτό που άλλοι τους επιβάλουν. Εμείς ως γονείς στην σημερινή, δύσκολη απο όλες τις απόψεις εποχή και στην οικονομική κρίση που βιώνουμε, δεν μπορούμε να επιβαρυνθούμε με επιπλέον έξοδα με ένα νεο νοικοκυριό για ένα ανήλικο παιδί. Ζητούμε, ΑΜΕΣΑ, την έγκριση των παραπάνω ειδικοτήτων απο την στιγμή που το αίτημα μας είναι νόμιμο και δίκαιο.