Νότια Κρήτη

Στο ξωκλήσι του Αποστόλου Ανδρέα στην Μονή Οδηγήτριας με τις υπέροχες τοιχογραφίες

Στο ξωκλήσι του Αποστόλου Ανδρέα στην Μονή Οδηγήτριας με τις υπέροχες τοιχογραφίες

Η Εκκλησία λειτουργείται κάθε χρόνο στις 30 Νοεμβρίου.

A-
A+
30/11/2019 | 10:16

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Απόστολου Ανδρέα, σήμερα Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, αξίζει να επισκεφτούμε το αφιερωμένο σε αυτόν εξωκλήσι που βρίσκεται βόρεια του μοναστηριού της Οδηγήτριας σε απόμερη τοποθεσία.

 Φωτογραφίες: Γιάννης Φραγκιαδάκης

 Η πρόσβαση στο εξωκλήσι αυτό είναι εφικτή ακολουθώντας ένα παράστρατο που βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό δρόμο και ξεκινάει από την τοποθεσία «κακά πηλά».

Κτίστηκε τον 14ο ή 15ο αιώνα και στο εσωτερικό του σώζονται σε καλή κατάσταση θαυμάσιες τοιχογραφίες. Νότια του ναού υπήρχε πηγή με πελεκητές γούρνες και θαυμάσια πλατάνια που σήμερα έχουν εξαφανιστεί.  Η Εκκλησία λειτουργείται κάθε χρόνο στις 30 Νοεμβρίου.

Πρωτόκλητος

Ο Απόστολος Ανδρέας η μνήμη του οποίου τιμάται σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου ήταν ένας από τους12 Αποστόλους, ο επονομαζόμενος και Πρωτόκλητος, επειδή πρώτος αυτός, μαζί με τον αδελφό του Πέτρο, κλήθηκε να ακολουθήσει τον Ιησού. Ο Ανδρέας καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν γιος του αλιέα Ιωνά. Ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του, όπως και ο αδελφός του Πέτρος, έχοντας ως επίκεντρο των δραστηριοτήτων του τη δυτική όχθη της λίμνης Τιβεριάδας (Γεννησαρέτ). Το όνομά του είναι ελληνικό (Ανδρέας σημαίνει γενναίος, από τη λέξη ανδρεία), σύνηθες μεταξύ των ελληνιζόντων Εβραίων της εποχής εκείνης. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένο εβραϊκό ή αραμαϊκό όνομα γι’ αυτόν. Και τα δυο αδέλφια φαίνεται να είχαν πνευματικές ανησυχίες, γι’ αυτό είχαν ενταχθεί στον κύκλο των μαθητών του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.