Νότια Κρήτη

Στον Άγιο Αντώνιο Καστελίου

Στον Άγιο Αντώνιο Καστελίου

A-
A+
21/01/2021 | 12:40

“Άγιος Αντώνιος Καστελίου, 1961-1962” αναγράφει στην πίσω πλευρά της η ασπρόμαυρη φωτογραφία με το συνεργείο του Εργολάβου Οικοδομών Ελευθερίου Ζωγραφάκη από το Ζαρό (ο ίδιος διακρίνεται καθιστός) σε μια ανάπαυλα των εργασιών.

Φωτογραφίες: Γιάννης Φραγκιαδάκης

Σήμερα ο ναός, ο οποίος βρίσκεται στο Κοιμητήριο του μεσαρίτικου χωριού του Δήμου Φαιστού και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αντώνιο, που η Εκκλησία μας τιμά στις 17 Ιανουαρίου, είναι κυριολεκτικά “αγνώριστος”. Στο εσωτερικό του ναού συναντάμε, μεταξύ άλλων εικόνων, μια εικόνα του Αγίου Αντωνίου, με ημερομηνία 1962, “δια χειρός” Αριστόδημου Παπαδάκη που δυστυχώς έχει υποστεί την ανεπανόρθωτη φθορά του χρόνου καθώς το πρόσωπο του Αγίου έχει “εξαφανισθεί”.

Ο Άγιος Αντώνιος γεννήθηκε γύρω στο 250 στην πόλη Κομά της Αιγύπτου, από εύπορους γονείς. Έζησε στα χρόνια ρωμαίων αυτοκρατόρων, όπως ο Διοκλητιανός (284-305), ο Μαξιμιανός (285-305) και ο Μέγας Κωνσταντίνος. Σε ηλικία 20 ετών έχασε και τους δύο γονείς του. Μοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς  και αποσύρθηκε σε σπήλαιο της ερήμου, όπου έζησε ασκητικό βίο για 25 χρόνια. Η φήμη του διαδόθηκε σύντομα στις τοπικές εκκλησίες, πολλοί δε χριστιανοί κατέφευγαν στην ίδια περιοχή για να ασκητεύσουν και να ακούσουν τη διδασκαλία του. Ο ίδιος  αναζήτησε ένα νέο καταφύγιο στο όρος Κολξίμ της Ερυθράς Θάλασσας. Κι εκεί, όμως, προσέρχονταν πολλοί χριστιανοί για να λάβουν την ευλογία του και να θεραπευτούν. Η φήμη του έφθασε μέχρι και τα υψηλά κλιμάκια της αυτοκρατορίας. Ο Μέγας Κωνσταντίνος και γιοι του, Κωνστάντιος και Κώνστας τον συμβουλεύονταν για διάφορα θέματα. Ο  Άγιος Αντώνιος κοιμήθηκε το 356 σε ηλικία 105 ετών, έχοντας απόλυτη σωματική και πνευματική υγεία. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Αλεξάνδρεια και από εκεί το 635 στην Κωνσταντινούπολη. Τον 11ο αιώνα τα παρέλαβε ένας Γάλλος ευγενής, ονόματι Ζοσλέν, ο οποίος τα εναπόθεσε στο Αββαείο του Αγίου Αντωνίου, στην ομώνυμη πόλη της Ν.Α. Γαλλίας (Saint-Antoine-l’Abbaye), όπου βρίσκονται σήμερα.

Δια χειρός Αριστόδημου Παπαδάκη