Νότια Κρήτη

Στον Άγιο Ονούφριο του Τσίγκουνα (φώτο)

Στον Άγιο Ονούφριο του Τσίγκουνα (φώτο)

Το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου που εορτάζει στις 12 Ιουνίου.

A-
A+
11/06/2019 | 13:07

Περνώντας από τον οικισμό του Τσίγκουνα, στα νότια κρητικά παράλια του Δήμου Φαιστού, κάνουμε μια στάση στη μικρή αλλά μαγευτική παραλία. Το τοπίο είναι απίστευτα γαλήνιο και χαλαρωτικό. Απέναντι στο βάθος το λιοντάρι του Λέντα… Η θάλασσα «λάδι» προκαλεί για μπάνιο. Ωστόσο βουλώνουμε τα αυτιά μας στην πρόσκληση από τις σειρήνες του πελάγους και ξαναμπαίνουμε στο αυτοκίνητο.

Ακολουθούμε το (χωματο) δρομο που συνεχίζει προς Πλατιά Περάματα και Καλά Λιμάνια, κάνοντας μια στάση στο θερμοκήπιο του φίλου Μανόλη Κουτσάκη.
Ο Μανόλης μας προτείνει να επισκεφτούμε το ξωκλήσσι του Αγίου Ονουφρίου που βρίσκεται λίγο παρακάτω και μας προσφέρει ντομάτες παραγωγής του που είναι τεράστιες σε μέγεθος. Μας λέει ότι στην επιστροφή μας περιμένει στο μαγαζί του στο Τσίγκουνα «να πιούμε ένα κρασί».

Στο σημείο όπου υπό τη σκιά τεραστίων βράχων έχει κτιστεί σπίτι-βιλίτσα, αφήνουμε το αυτοκίνητο και ακολουθούμε το χωματόδρομο αριστερά. Μετά από πολύ λίγο, και αφού έχουμε περάσει μέσα από ένα μαντρί συναντούμε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου που εορτάζει στις 12 Ιουνίου. Τα ερείπια τριγύρω δείχνουν ότι είτε προϋπήρχε παλαιότερος ναός, είτε μοναστήρι, είτε μετόχι.

Η πηγή νερού στο βράχο δείχνει ότι το συγκεκριμένο σημείο, είχε «τα κομφόρ» για είναι φιλόξενο στην ανθρώπινη παρουσία. Αν και το συγκεκριμένο όνομα Αγίου δεν συνηθίζεται καθόλου στα μέρη μας (πόσους Ονούφριους γνωρίζετε;) ωστόσο ο συγκεκριμένος όσιος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ασκητές της Ορθοδόξου Εκκλησίας και θεωρείται προστάτης των δικαζομένων… 

δια-sos-τε τη Μεσαρά