Νότια Κρήτη

Στους Τρεις Ιεράρχες στο Λουσούδι Καπετανιανών, ήταν το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο

Στους Τρεις Ιεράρχες στο Λουσούδι Καπετανιανών, ήταν το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο

Πρόκειται για ένα άκρως γραφικό μοναστήρι με καταπληκτική ιστορία  που ξεκινάει στα 1400μ.Χ.

A-
A+
29/01/2020 | 13:05

Κατά πολλούς, το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο λειτούργησε στο Λουσούδι Καπετανιανών και συγκεκριμένα στην Μονή των Τριών Ιεραρχών.

Τα θυρανοίξια έγιναν την  Τετάρτη του Πάσχα του 2016

Πρόκειται για ένα άκρως γραφικό μοναστήρι με καταπληκτική ιστορία  που ξεκινάει στα 1400μ.Χ. τότε  που κυνηγημένος από το φανατικό Καθολικό Λατινικό Ιερατείο του Χάνδακα, ο Ιωσήφ Φιλάγρης, ορθόδοξος μοναχός, καταφεύγει στα Αστερούσια και ιδρύει τη συγκεκριμένη μονή στο  Λουσούδι Καπετανιανών. Εδώ διδάσκει Αριστοτέλη – Πλάτωνα και τους λοιπούς Έλληνες φιλοσόφους μαζί με τα κείμενα των Πατέρων της εκκλησίας  και αντιγράφει τα έργα όλων των μεγάλων της ελληνικής φιλοσοφίας.

Σήμερα, τα συγγράμματα αυτά βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες του κόσμου, δηλαδή, πολύ απλά, εδώ λειτούργησε το πρώτο Ελληνικό πανεπιστήμιο.

Από τότε πέρασαν 600 χρόνια, το μοναστήρι ρήμαξε, έγινε μάντρα. Τα τελευταία χρόνια έγιναν αρχαιολογικές ανασκαφές από τον μακαρίτη καθηγητή Αθανάσιο Παλιούρα και έφεραν στο φώς το μοναστήρι. Το 2015,2016,  φέτος αναστηλώθηκε ο Ναός των Τριών Ιεραρχών. Όλα αυτά έγιναν με δαπάνες της Ιεράς Μονής Κουδουμά, προεξέχοντος του Ηγουμένου Μακαρίου Σπυριδάκη.

Η επίβλεψη έγινε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τον Αρχιτέκτονα Ηρακλή Πυργιανάκη. Όλη η οικοπεδική έκταση που βρίσκεται  το μοναστήρι δωρήθηκε στη Μονή Κουδουμά από τον μοναχό Ιλαρίωνα Σταματάκη.

Ο ναός βρίσκεται  στο  Λουσούδι που βρίσκεται 2,5χλμ. από τα Καπετανιάνα . Σημειώνεται, ότι για πρώτη φορά μετά από 600 χρόνια έγινε Θεία Λειτουργία στο συγκεκριμένο μοναστήρι ανήμερα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών τον Ιανουάριο του 2016.

Πηγή: iscreta.gr