επικαιρότητα

Συλλέγοντας αλάτι από φυσικές αλυκές της Νότιας Κρήτης

Συλλέγοντας αλάτι από φυσικές αλυκές της Νότιας Κρήτης

Το καλό αλάτι είναι πιο άσπρο από το χιόνι, γυαλίζει

A-
A+
25/04/2020 | 11:00

Θεωρείται από το πιο υγιεινό και καθαρό αλάτι γιατί είναι πραγματικά δημιούργημα της φύσης, όπως μας ανέφερε ο κ. Γιώργος, γνωστός «αλατάς», τον οποίο συναντήσαμε σε φυσικές αλυκές που υπάρχουν στις ξέρες, στα νότια παράλια του Νομού Ηρακλείου.

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Φραγκιαδάκης

Εκτός από τον κ. Γιώργο υπάρχουν και  άλλοι που στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών προσεγγίζουν τις επικίνδυνες αυτές ξέρες, αναζητώντας γούβες- φυσικές αλυκές, για να μαζέψουν το «χοντράλατσο» ή αλλιώς τον «ανθό του αλατιού». Πολλοί βέβαια θεωρούν κάποιες από αυτές ιδιοκτησία τους καθώς τις εκμεταλλεύονται επί χρόνια ενώ έχουν στήσει και καλύβες όπου διαμένουν εκεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όπως μας είπε ο «αλατάς»  που συναντήσαμε «Είναι μια κουραστική διαδικασία το μάζεμα του αλατιού, γιατί απαιτείται πολύωρο περπάτημα κάτω από τον ήλιο, αναζήτηση των αλυκών, σκύψιμο και μάζεμα του ανθού του αλατιού».

Συνήθως οι αλατάδες κρατάνε μια μακριά τρυπητή κουτάλα στα χέρια και ένα καλάθι για να στάζει το νερό από το αλάτι όπως το μαζεύουν από τις καθαρές αλυκές (τον ανθό του αλατιού, δηλαδή το πάνω -πάνω στρώμα) . Όπως λένε οι γνωρίζοντες, «Επιλέγουμε τις απομακρυσμένες βραχώδεις ακτές, με πολλές γούβες όπου το νερό να ανακυκλώνεται συνέχεια, να μη βουρκώνει, ώστε να είναι πάντα καθαρό το αλάτι που θα μαζέψουμε. Το καλό αλάτι είναι πιο άσπρο από το χιόνι, γυαλίζει».

Το «χοντράλατσο» βρίσκεται καμιά φορά στη λαϊκή όσο και σε επιλεγμένα καταστήματα από 3 έως και 3,5 ευρώ το κιλό καθώς ο κόσμος, ειδικά οι παλιοί, το ζητούν και το προτιμούν και όχι άδικα, αφού θεωρείται «το καλύτερο».