επικαιρότητα

Συμβουλές για τον σωστό φωτισμό από την ΗΛΕΚΑΛ ΜΕΣΑΡΑΣ

Συμβουλές για τον σωστό φωτισμό από την ΗΛΕΚΑΛ ΜΕΣΑΡΑΣ

Δείτε τον φωτισμό για το διάβασμα!

A-
A+
21/09/2018 | 13:49

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει ο σωστός φωτισμός σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας σας, τόσο στην διάθεση σας όσο και στην απόδοση σας στην δουλειά, το διάβασμα ή και στις διάφορες “εργασίες” που επιτελείτε καθημερινά.

Το σημαντικότερο είναι, ότι ένας κακός φωτισμός μπορεί να επιφέρει ακόμη και προβλήματα υγείας, όπως πονοκέφαλοι, ημικρανίες, ζημιογόνα καταπόνηση των ματιών και πολλά άλλα.

Τα σχολεία ξεκίνησαν, το ίδιο και το διάβασμα για τα παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν όλο και δυσκολότερες απαιτήσεις. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να διαβάζουν σε ένα περιβάλλον το οποίο θα τα εμπνέει και δεν θα τους δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα! Ο σωστός φωτισμός στην προκειμένη περίπτωση, είναι πολύ σημαντικός και απαραίτητος για όλα τα παιδιά.

Πάμε λοιπόν να δούμε πώς διαμορφώνεται ο ιδανικός φωτισμός για διάβασμα:

Ο φωτισμός του Δωματίου 

O φωτισµός στο χώρο µας  θα πρέπει να διαθέτει εξαιρετική χρωµατική απόδοση, κατάλληλη φωτεινότητα και να είναι οµοιόµορφος ώστε να αποφεύγεται η κόπωση των µατιών. Επιπλέον, πρέπει να είναι ευέλικτος και να περιλαµβάνει αρκετές φωτιστικές πηγές, καθώς και φυσικό φως – όπου είναι δυνατό.

Επιλογή Φωτιστικού

Το φωτιστικό γραφείου πρέπει να επιλέγεται ώστε να μην προκαλεί αλλαγή στη στάση του σώματος καθ`όλη τη διάρκεια εργασίας. Το σωστό είναι να τοποθετείτε ένα φωτιστικό πάνω από το βιβλίο σας και ελαφρώς πιο μπροστά από εσάς. Ένα φως πίσω από το κεφάλι δημιουργεί σκιές και δυσκολεύει το διάβασμα.

Εάν είστε δεξιόχειρες, τότε το φως πρέπει να έρχεται από αριστερά προκειμένου να αποφεύγονται οι σκιές. Για τους αριστερόχειρες ισχύει το αντίθετο. Εάν δεν θέλετε να γεμίσετε το πολύτιμο χώρο του γραφείου σας με ένα πορτατίφ, επιλέξτε ένα άλλου τύπου φωτιστικό (όπως επιδαπέδιο πορτατίφ) που θα έχει τη δυνατότητα να εστιάσει τον φωτισμό στις περιοχές που θέλετε.

Ζεστός φωτισμός 

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο ζεστός τεχνητός φωτισμός που πλησιάζει στο φως της ημέρας κάνει τον άνθρωπο πιο αποδοτικό σε οποιαδήποτε εργασία του. Για να είναι ένα χρώμα σε μια λάμπα θερμό θα πρέπει να είναι κάτω των 3000 Κelvin. Ωστόσο για διάβασμα θα πρέπει να έχετε λάμπες που να εκπέμπουν φως στα 3000-4500 Κelvin.

Οι αντιθέσεις κάνουν ζημιά

Το συνηθισμένο λάθος που κάνετε: πολύς κόσμος χρησιμοποιεί πολύ έντονο φως σε σκοτεινό δωμάτιο και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που τα μάτια κουράζονται εύκολα. Οι αντιθέσεις γενικά σε ό,τι αφορά τον φωτισμό δεν είναι καλές.

Ο φωτισμός έχει σχέση και με την ηλικία

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε ηλικία χρειάζεται διαφορετικό φωτισμό για να διαβάσει σωστά. Οι επιστήμονες αναφέρουν, ότι η ένταση του φωτός που χρειαζόμαστε για να διαβάσουμε αυξάνεται κατά 1% κάθε χρόνο. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι τα ρυθμιζόμενα φωτιστικά, τα οποία είναι σε θέση να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες της οικογένειας.

Λάμπες LED για οικονομία

Οι εποχές είναι δύσκολες, και αυτό είναι κάτι που το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Προτιμάμε λαµπτήρες LED οι οποίοι µειώνουν την κατανάλωση, έχουν µεγάλη διάρκεια ζωής και δεν εκπέµπουν θερµότητα, όπως οι κοινές λάµπες για διάβασµα.

Όπως και να έχει, είναι σημαντικό από μόνο του να καταλάβουμε την αξία που έχει η σωστός φωτισμός για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι γονείς και σπουδαστές επενδύουν πρόθυμα χιλιάδες ευρώ σε υπολογιστές, έπιπλα, γραφεία, προετοιμασία για το σχολείο, αλλά συχνά αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν την επιρροή του φωτισμού στην μελέτη.