Νότια Κρήτη

Συνέδριο «Θάλασσα & Γαλάζια Ανάπτυξη» : Αποφασίστηκε η δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στο Νότο

Συνέδριο «Θάλασσα & Γαλάζια Ανάπτυξη» : Αποφασίστηκε η δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στο Νότο

Δήμαρχος Φαιστού: Αναγκαίες οι συμπράξεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

A-
A+
10/12/2023 | 12:26

Οι ευκαιρίες ανάπτυξης δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της Γαλάζιας Οικονομίας στην Κρήτη παρουσιάστηκαν στο συνέδριο “Θάλασσα και Γαλάζια Ανάπτυξη” που διοργανώθηκε την Παρασκευή 8/12 από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου στο Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης Γορτύνης & Αρκαδίας στις Μοίρες.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την κοινή συμφωνία της Αναπτυξιακής, του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και του Δήμου Φαιστού για τη δρομολόγηση δημιουργίας καταδυτικού πάρκου στα νότια του νομού.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο CLLD/ LEADER Αλιείας και στη διάρκειά της έγιναν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, ενώ δόθηκε έμφαση στον σχεδιασμό για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 και στα νέα έργα. Παράλληλα, τονίστηκε ότι η Κρήτη υστερεί ως προς την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Καβάλα, η Εύβοια κ.ά., όμως έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού και άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως για παράδειγμα ο καταδυτικός. Ακόμη, έγινε εκτενής αναφορά στις δικτυώσεις και τις συνεργασίες, όπως επίσης στις απειλές που δέχεται το παράκτιο και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από του ομιλητές

Στη διάρκεια του συνεδρίου, που συντόνισε ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιώργος Μαυρογιάννης,  η Ελένη Χατζηγιάννη από τη Γενική Διεύθυνση MARE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέπτυξε το θέμα “Η Πολιτική της ΕΕ προς μια Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία-Έμφαση στην καινοτομία,  ενώ ακολούθησε εισήγηση της συντονίστριας  του Τ.Π. CLLD LEADER Αλιείας Ελευθερίας Μυκωνιάτη για την στρατηγική ΤΑΠΤΟΚ Αλιείας Κρήτης 2023-2027.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του FAMENET Άγγελος Σανόπουλος μίλησε για τη δικτύωση και τις συνεργασίας στον τομέα της Αλιείας, ο Γιώργος Αλεξάκης από την Περιφέρεια Κρήτης για τη Γαλάζια Οικονομία στα Νησιά και ο Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ Γιώργος Τσερπές για τις ευκαιρίες και απειλές που παρουσιάζονται εξαιτίας των εισβολικών ειδών. «Το φαινόμενο της Διάβρωσης της Παράκτιας Ζώνης και οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον» παρουσίασε Υποψ. Διδάκτορας Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Ωκεανογράφος-Ιχθυολόγος, εξωτερικός συνεργάτης Αναπτυξιακή Ηρακλείοο Σάββας Νικολιδάκης, ενώ στη σημασία της αποκατάστασης και προστασίας των οικοσυστημάτων στην Κρήτη αφορούσε η εισήγηση του ειδικού επιστήμονα του ΙΤΕ και ιδρυτή της terraSolutions m.e.r. Δημήτρη Πουρσανίδης.  

Η  Ελένη Μαραγκάκη, Μέλος της Εθνικής Ομάδας Εργασίας για τη συμμετοχή δήμων της Ελλάδας στη στρατηγική σύμπραξη «Europe Goes Local-Supporting Youth Work at the Municipal Level» στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Εrasmus+/Νεολαία και ESC, παρουσίασε το θέμα «Ενισχύοντας την ενεργό συμμετοχή των νέων στη Γαλάζια Ανάπτυξη” και τέλος ο Γιώργος Καραπιδάκης από το Επιμελητήριο Ηρακλείου μίλησε για τη συμβολή των καταδυτικών πάρκων στο τουριστικό προϊόν της Κρήτης.

Δήμαρχος Φαιστού: “Αναγκαίες οι συμπράξεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Νικολιδάκης, συμμετείχε στο συνέδριο “Θάλασσα και Γαλάζια Ανάπτυξη και στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των τοπικών αρχών, των αλιέων και των άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αλιείας και της θαλάσσιας οικονομίας. “Η συνεργασία είναι το κλειδί για την επιτυχία”, τόνισε ο Δήμαρχος. “Μόνο όταν συνεργαζόμαστε μπορούμε να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους”.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις συμπράξεις μεταξύ αλιέων και περιφερειακών αρχών για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και μεθόδων αλιείας, που θα συμβάλουν στη βελτίωση των ιχθυαποτελεσμάτων και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Επίσης, αναφέρθηκε σε συμπράξεις που απαιτούνται να γίνουν για την προώθηση του επαγγέλματος της αλιείας και των προϊόντων της, καθώς και σε συμπράξεις μεταξύ φορέων πολιτισμού και παράδοσης για την ανάδειξη του ρόλου της αλιείας στην τοπική κοινωνία, αλλά και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Την δημιουργία τοπικών οικονομικών αλυσίδων, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε επίσης τη σημασία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία. “Η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου χώρου”, σημείωσε. “Εμείς, ως τοπικές αρχές, οφείλουμε να συμβάλουμε στην επίτευξη αυτών των στόχων, μέσα από τις δράσεις μας, καθώς η νότια Κρήτη θα σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξη αυτή θα πρέπει να είναι καλά προσχεδιασμένη και ορθολογική ούτως ώστε να φέρει απτά και πραγματικά αποτελέσματα. Τα επιθυμητά αποτελέσματα που θέλουμε και επιδιώκουμε στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα”.