Νότια Κρήτη

Τα χωριά της Μεσαράς που μένουν «εκτός» εξισωτικής αποζημίωσης

Τα χωριά της Μεσαράς που μένουν «εκτός» εξισωτικής αποζημίωσης

Πυρ και μανία με την απόφαση αυτή είναι οι αγρότες των περιοχών αυτών.

A-
A+
20/10/2018 | 10:04

Τεράστια ποσά εμφανίζεται να κόβει η κυβέρνηση, μέσα από την εξαίρεση 58 περιοχών της Κρήτης από το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης. Πυρ και μανία με την απόφαση αυτή είναι οι αγρότες των περιοχών αυτών που ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση εξαίρεσης από την εξισωτική αποζημίωση 58 περιοχών της Κρήτης.

Συνολικά εξαιρούνται 26 περιοχές στην Π.Ε. Χανίων, 31 στην Π.Ε. Ηρακλείου και 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου.Η ημερομηνία εφαρμογής είναι η 1/1/2019 και πολλοί παραγωγοί της Κρήτης, ανεξαρτήτως κλάδου, δεν θα λαμβάνουν πλέον εξισωτική αποζημίωση, η οποία ασφαλώς αποτελεί ένα στήριγμα για τους παραγωγούς, οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και είναι και αντιμέτωποι με την υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Κρήτης με την υπ’ αριθμ. 246864/ 15.10.2018 επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζητά την επανεξέταση της απόφασης αυτής, που συνιστά άλλο ένα πλήγμα σε όλους τους παραγωγούς.

Επειδή η Κρήτη χαρακτηρίζεται από έντονη γεωμορφολογία και επειδή τα κριτήρια οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς δεν ανταποκρίνονται πλήρως και θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια όπως η γεωμορφολογία, το έδαφος και το κλίμα του νησιού, ερωτάσθε, κύριε υπουργέ, εάν προτίθεστε να πάρετε πίσω την απόφασή σας, με την οποία εξαιρούνται 58 περιοχές της Κρήτης από την εξισωτική αποζημίωση».«Πρόσφατα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανάρτησε τους νέους χάρτες μειονεκτικών περιοχών που αξιώνουν εξισωτική αποζημίωση για το 2019. Οι νέοι χάρτες αφήνουν πολλές τοπικές κοινότητες έξω από τις εξισωτικές αποζημιώσεις (31 περιοχές στο Ηράκλειο, 26 στα Χανιά και 1 στο Ρέθυμνο).

Ποιες είναι οι περιοχές που εξαιρούνται

Οι εξαιρεθείσες περιοχές της Κρήτης, είναι οι εξής:

Από τον νομό Χανίων είναι οι περιοχές: Γραμπούσας, Πλατάνου, Μαχαιρών, Στύλου, Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Καλαμιτσίου, Αλεξάνδρου, Κεφαλά, Κόκκινου Χωριού, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Γεωργιουπόλεως, Καλαμιτσίου Αμυγδαλίου, Κοντοπούλων, Μαλάξας, Βρυσών Αποκορώνου, Μάζης, Νίππους, Βατόλακκου, Καλαμίου και Παϊδοχωρίου.

Από τον νομό Ηρακλείου, οι περιοχές: Γαρίπας, Ινίου, Κασάνων, Καστελιανών, Λευκοχωρίου, Νιπιδιτού, Παναγιάς, Παρτίρων, Σκινιά, Καλυβιών, Λιγόρτυνου, Μεσοχωριού, Πραιτωρίων, Ελαίας, Επάνω Βάθειας, Κάτω Βάθειας, Αϊτανίων, Καινούργιου Χωριού, Βόνης, Ζωφόρων, Σαμπά, Καστελίου, Αποστόλων, Αρχαγγέλου, Ευαγγελισμού, Λιλιανού, Πολυθέας, Σμαρίου, Κουσέ, Πιτσιδίων και Σίβα.

Από τον νομό Ρεθύμνου, η περιοχή Πρίνος.