Νότια Κρήτη

Τα κρυστάλλινα νερά στους Κριγιούς (φωτορεπορτάζ)

Τα κρυστάλλινα νερά στους Κριγιούς (φωτορεπορτάζ)

Μια υπέροχη παραθαλάσσια περιοχή του κρητικού νότου, ανάμεσα σε Καλούς Λιμένες και Πλατιά Περάματα.

A-
A+
05/09/2019 | 13:30

Δυτικά από τα Πλατειά Περάματα υπάρχει ο μικρός οικισμός Κριγιοί με πολλές αυθαίρετες κατασκευές κατά μήκος ρέματος που καταλήγει στην παραλία. Αν οδηγήσετε μέσα στο ρέμα σύντομα θα βρεθείτε σε ένα μικρό απόμερο κόλπο με αλμυρίκια και ψιλό χαλικάκι, όπου δένουν τις βάρκες τους οι λιγοστοί κάτοικοι του οικισμού. Η παραλία είναι γενικά άγνωστη λόγω της κουραστικής πρόσβασης και της απόστασής της από τα αστικά κέντρα..

Αυτό που κάνει τους Κριγιούς ιδανικούς για απομόνωση είναι τα μικρά παραλιάκια που σχηματίζονται κατά μήκος των ακτών ως και τα Πλατειά Περάματα, όπου μπορεί μάλιστα να φτάσει κάποιος τσαλαβουτώντας. Οι μορφές των λείων βράχων, που προσφέρουν σκιά και απομόνωση στους λουόμενους, δημιουργούν ένα σκηνικό που δεν συναντάει κάποιος συχνά στο νησί.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία «Κριγιοί». Σύμφωνα με την πρώτη, το παίρνουν από τους ψηλούς μυτερούς βράχους στα δύο άκρα της κεντρικής παραλίας που θυμίζουν κέρατα τράγου (κριού). Σύμφωνα με τη δεύτερη, το όνομα είναι Κρυγιοί (με ύψιλον) λόγω του κρύου νερού που κατεβάζει το ποταμάκι.

Δίπλα στους Κριγιούς, στα δυτικά του ναού του Αγίου Δημητρίου, σχηματίζεται άλλο ένα κολπάκι εντελώς απόμερο, γνωστό ως Άσπρος Χάρακας, με μεγάλες πέτρες, καθόλου σκιά και πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Το όνομά της το παίρνει από το χαρακτηριστικό υπόλευκο βράχο στα δυτικά.

cretanbeaches.gr