Νότια Κρήτη

Τα πεντανόστιμα Μεσαρίτικα κουκιά…

Τα πεντανόστιμα Μεσαρίτικα κουκιά…

«Τα Μεσαρίτικα κουκιά πως τ' αγαπώ ψημένα, να είναι και καλόψητα και καλολαδωμένα»

A-
A+
02/08/2018 | 12:00

Η Μεσαρά έβγαζε κάποτε τα καλύτερα κουκιά, νόστιμα αλλά και καλόψητα. Το μυστικό ήταν πως τα κουκιά αυτά ήταν τα παραδοσιακά, και στο περιβόλι που τα φύτευαν έριχναν και άφθονη χωνεμένη κοπριά από τα ζώα τους και νερό όσο χρειαζόταν μέχρι να αρχίσει να βρέχει. Αυτοί είχε σαν αποτέλεσμα τα κουκιά να είναι και νόστιμα και φυσικά καλόψητα. Το ίδιο και όλα τα υπόλοιπα όσπρια. Τέτοια εποχή περίπου οι παραγωγοί τα μάζευαν και μετά τα άπλωναν στις ταράτσες για να ξεραθούν. Στη συνέχεια τα λύχνιζαν τα καθάριζαν και τα αποθήκευαν.
Για να ψηθούν έπρεπε πρώτα να μπουν από βραδύς στο νερό , να μείνουν λίγες ώρες και στη συνέχεια να ξεφλουδιστούν (φωτο) όταν η νοικοκυρά ήθελε να φτιάξει τη κουκόφαβα.

Κείμενο-φωτο: Γιάννης Φραγκιαδάκης