Νότια Κρήτη
Τα θαλάσσια απολιθώματα του Aπομαρμά
Κάποτε που η Μεσαρά ήταν θάλασσα...
Μιά περιοχή με πάρα πολλά θαλάσσια είδη που δείχνουν κάποτε ότι ο Απομαρμάς ήταν σκεπασμένος με θάλασσα “ανακαλύψαμε” πριν λίγες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή του χωριού της Μεσαράς.
Είναι γνωστό ότι ο Απομαρμάς αλλά και πολλά από τα γύρω χωριά πριν από 8-10 εκατομμύρια χρόνια καλύπτονταν από θάλασσα που έφτανε μέχρι και τον Πανασό. Ο τεράστιος αυτός πλούτος θαλάσσιας ζωής που σταδιακά, υπό τη μορφή απολιθωμάτων, έρχεται στο φως προκαλούσε και προκαλεί πάντα το θαυμασμό.
Πολλοί μάλιστα συλλέκτες ενδιαφέρονται για τη διάσωση αυτών των απολιθωμάτων και φροντίζουν ώστε να μπορέσουμε όλοι εμείς να τα δούμε από κοντά και να κατανοήσουμε καλύτερα το πως εξελίχθηκε αυτός ο τόπος όπου ζούμε, μετά από εκατομμύρια χρόνια και αναρίθμητες αλλαγές
Στο σχετικό γεωλογικό χάρτη, από το βιβλίο του υπεύθυνου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Χαράλαμπου Φασουλά με τίτλο «Οδηγός υπαίθρου για τη γεωλογία της Κρήτης», το νησί μας πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια ουδεμία σχέση είχε με την ξηρά που βλέπουμε σήμερα.
Υπήρχαν τέσσερα συμπαγή κομμάτια ξηράς, ανάμεσα σε θάλασσα, και μικρότερα τμήματα διάσπαρτα, σαν νησάκια, δίπλα από αυτά. Ξεκάθαρα στο χάρτη διακρίνεται ο Πανασός, στην ακροθαλασσιά και σε σημείο που χώριζε το σημερινό νομό Ηρακλείου στα δύο.
Το να βρίσκει λοιπόν κανείς αχινούς και κοχύλια στο βουνό δεν είναι το πλέον συνηθισμένο πράγμα , ωστόσο δεν είναι και αδύνατον.
Γαστερόποδα, δίθυρες, αχινοί, στρείδια, σφουγγάρια, κοράλλια σκληραχτίνια κ.α θαλάσσια είδη μπορεί να συναντήσει κανείς σε ένα σχετικά ξερό και ορεινό τοπίο, όπως αυτό του Απομαρμά , Πανασού και της γύρω περιοχής .
Πολλά από αυτά τα απολιθωμένα φυτά βρίσκονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για μελέτη και φύλαξη, καθώς αποτελούν κομμάτι της γεωλογικής ιστορίας της ίδιας της Κρήτης.
