Νότια Κρήτη

Ταταράκης: «Υπό προϋποθέσεις η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση»

Ταταράκης: «Υπό προϋποθέσεις η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση»

Το θέμα όμως της κατανομής των εσόδων δεν πρέπει να κρίνεται με τοπικά κριτήρια αλλά αυτοδιοικητικά.

A-
A+
24/07/2019 | 11:48

Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης σε τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε μεταφορά «υπό προϋποθέσεις»  ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στην κατανομή εσόδων των Δήμων και την ανάγκη ουσιαστικής μεταρρύθμισης.

Αναλυτικά, ο κος Ταταράκης σε δήλωσή του υπογράμμισε:  «Είναι γεγονός ότι η κατανομή των εσόδων των Δήμων χρήζει ουσιαστικής μεταρρύθμισης προς ένα δικαιότερο σύστημα με όρους βιωσιμότητας και ισόρροπης ανάπτυξης. Η δημοσιονομική και φορολογική αποκέντρωση θωρακίζει την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων προκειμένου να είναι αποτελεσματική στην εκπλήρωση του ρόλου της.

Αυτή την στιγμή η κατανομή των ΚΑΠ στους Δήμους γίνεται σύμφωνα με το  Άρθρο 25 του Νόμου 1828/1989 περί Εσόδων Δήμων και Κοινοτήτων ενώ παρόλο που υπήρξαν αλλαγές με τον Νόμο του Κλεισθένη, και συγκεκριμένα με το άρθρο 183 του Ν4555/2018  με ισχύ από 1/1/2019 δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή.

Η εξαγγελία του Υπουργού Εσωτερικών κ Θεοδωρικάκου για την εκχωρήσει του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους με βρίσκει σύμφωνο υπό προϋποθέσεις. Με μία προσεκτική ανάγνωση της μελέτης του Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για το συγκεκριμένο θέμα διαπιστώνουμε ότι άνω το 50% των Δήμων θα έχει μεγάλες απώλειες εσόδων. Στον Νομό Ρεθύμνης, ισχύει για όλους τους Δήμους εκτός από τον Δήμο Αγίου Βασιλειου όπου τα έσοδα μας ενισχύονται κατά 67% δηλαδή από το 1.238.013 ευρώ που λαμβάνουμε σήμερα θα φτάσουμε στα 2.067.482 ευρώ σύμφωνα με τα τωρινά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα για τους  Δήμους τους Νομού Ρεθύμνης σύμφωνα με την μελέτη του ΙΤΑ η αναλογία έσοδα ΕΝΦΙΑ προς έσοδα ΚΑΠ είναι:

Δήμος Αγίου Βασιλείου: 167%

Δήμος Μυλοποτάμου: 88%

Δήμος Ρεθύμνης: 58%

Δήμος Αμαρίου: 57%

Δήμος Ανωγείων: 34%

Το θέμα όμως της κατανομής των εσόδων δεν πρέπει να κρίνεται με τοπικά κριτήρια αλλά καθαρά αυτοδιοικητικά. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι η εκχωρήσει του ΕΝΦΙΑ είναι προς την σωστή κατεύθυνση υπό δυο βασικές προϋποθέσεις.

  1. Η είσπραξη του να συνεχίσει να γίνεται από το κεντρικό κράτος και να καταβάλετε στη συνέχεια στους Δήμους αφού δεν διαθέτουν ελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς και ειδικά οι ορεινοί και νησιωτικοί.
  2. Απαιτείται αναμόρφωση στον τρόπο απόδοσης των Εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ και η υιοθέτηση ενός μικτού συστήματος προκείμενου να μην αδικηθούν οι Δήμοι που φαίνεται σύμφωνα με την μελέτη να πλήττονται, να μην υποστούν μειώσεις και να μην στερηθούν ζωτικής σημασίας έσοδα προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.»