Νότια Κρήτη

“Ταξιδεύοντας στη Μεσαρά” μέσα από τα ραδιοφωνικά κύματα

“Ταξιδεύοντας στη Μεσαρά” μέσα από τα ραδιοφωνικά κύματα

Κάθε Δευτέρα & Παρασκευή στο ραδιόφωνο της Μητρόπολης.

A-
A+
19/09/2019 | 13:09

Και μην ξεχνάς πως ήρθε η ώρα πάλι για ταξίδι, ο άνεμος φυσάει τα μάτια σου μακριά…
Για τρίτη συνεχή χρονιά οι ραδιοφωνικές εκπομπές: «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΑΡΑ» με όλους εσάς συνοδοιπόρους κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 4.30μ.μ. στο απάνεμο λιμάνι της ψυχής μας, το ραδιόφωνο της Ι.Μ. Γορτύνης και Αρκαδίας «ΕΥΔΙΟΣ ΛΙΜΗΝ».
Τα ταξίδια μας στην Μεσαρά ξεκίνησαν για μια ακόμα φορά αγκαλιάζοντάς την μεστά. Η πρώτη εκπομπή αναφέρθηκε στα λαογραφικά έτσι όπως έχουν αποτυπωθεί στις σελίδες των Πρακτικών του Α’ Συνεδρίου Αστερουσίων με την επιμέλεια του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας και του αξιόλογου ανθρώπου των Γραμμάτων κου Κώστα Mουτζούρη.
Τα λαογραφικά των Αστερουσίων αναφορικά με το προξενιό σε παλαιότερα χρόνια – εκείνα των παππούδων μας – τα έχει καταγράψει με περισσή επιμέλεια ο κος Αντώνης Τσιριγωτάκης. Τότε που η οικογένεια αργά το βράδυ μετά τον κάματο της ημέρας μαζευόταν στο σπίτι και τα καλοκαιρινά βράδια στο γειτονοπέζουλο βεγγέριζε όλη η γειτονιά….
Ευτυχία είναι να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ενάντια σε όλους τους καιρούς μαθαίνουν να σαλπάρουν… να καταγράφουν την ιστορία και την παράδοση δίχως να νοιάζονται για την ουτοπική ανταπόκριση, καταπώς λένε.
Ο Πολιτισμός της Μεσαράς μοιάζει με πεσμένο δέντρο στην άκρη του γιαλού μας που ευτυχώς τα γεράματα, δεν το ‘χουν σαρακώσει οι εκαντοντάδες χρόνοι… Kαιρός λοιπόν να ποτίσουμε αυτό το δέντρο για να βλαστήσει ογλήγορα και να δώσει τους επιθυμητούς καρπούς του.

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].