Νότια Κρήτη

Τεχνικοί της ΔΕΗ πήγαν να κόψουν το ρεύμα και “ανακάλυψαν” παράνομη επέκταση ηλεκτροφωτισμού

Τεχνικοί της ΔΕΗ πήγαν να κόψουν το ρεύμα και “ανακάλυψαν” παράνομη επέκταση ηλεκτροφωτισμού

Πολλά περιστατικά παράνομων επεκτάσεων με τις ευλογίες των αρμοδίων!

A-
A+
20/10/2018 | 12:06

Αντιμέτωποι με σωρεία παράτυπων ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή ανυποψίαστων πολιτών, βρέθηκαν πριν από μερικές μέρες οι τεχνικοί της ΔΕΗ, όταν επισκέφτηκαν εργοστασιακή εγκατάσταση σε χωριό του Δήμου Γόρτυνας με την πρόθεση να κόψουν το ρεύμα λόγω συσσώρευσης χρέους, όμως αυτό που αντίκρισαν ήταν πολύ χειρότερο από τον απλήρωτο λογαριασμό και πολύ πιο επικίνδυνο.

Με τη χρήση σιδερένιων σωλήνων, στους οποίους επάνω είχαν τοποθετηθεί λάμπες, είχε γίνει παράνομη επέκταση του εξωτερικού δικτύου δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία αίτηση και χωρίς φυσικά να υπάρχει η απαιτούμενη αδειοδότηση από την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Με την πρόχειρη αυτή διαδικασία και χωρίς να το γνωρίζει η ΔΕΗ είχε ηλεκτροφωτιστεί τόσο ο δρόμος που οδηγεί σε ιδιωτική επιχείρηση, αλλά και η αυλή και ο περιβάλλων  χώρος, ενώ είχαν γίνει παράνομα εργασίες ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και τοποθέτησης πίνακα.

Οι τεχνικοί του συνεργείου της ΔΕΗ, όπως ήταν αναμενόμενο, ξήλωσαν όλους τους στύλους και τις εγκαταστάσεις που είχαν γίνει αυθαίρετα και ενημέρωσαν τόσο το τοπικό γραφείο των Μοιρών όσο και τα κεντρικά στο Ηράκλειο.

Στην περίπτωση αυτή -που δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά μάλλον έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα- συντάχθηκε αναφορά βάση της οποίας εκτός από έγγραφη σύσταση δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί και ατομικό πρόστιμο, το οποίο θα καταλογιστεί αρμοδίως σε όποιον φέρει την αρμοδιότητα και φέρεται να έχει δώσει εντολή για την παράνομη επέκταση του δικτύου.

Προς έκπληξη όμως και προχωρώντας το σχετικό ρεπορτάζ συλλέγοντας στοιχεία και πληροφορίες διαπιστώσαμε ότι δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση, καθώς όπως αποκαλύφθηκε στο Δήμο της Γόρτυνας και κυρίως στη δημοτική ενότητα της Γόρτυνας έχουν καταγραφεί από τα τεχνικά συνεργεία της ΔΕΗ αρκετές παράνομες επεκτάσεις τόσο από πολίτες αλλά και από δημοτικούς παράγοντες που προχωρούν παράνομες επεκτάσεις του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε δημόσιους χώρους αλλά και προς εξυπηρέτηση ιδιωτών, παρακάμπτοντας τη νόμιμη διαδικασία.

Εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα θα δημοσιευτεί στο ερχόμενο φύλλο της εφημερίδας “Άποψης του Νότου” την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018.

Ρεπορτάζ: Πόπη Πρωτογεράκη