Νότια Κρήτη

Τεράστια καταστροφή – υποβάθμιση του ελαιολάδου από την ελλιπή δακοκτονία

Τεράστια καταστροφή – υποβάθμιση του ελαιολάδου από την ελλιπή δακοκτονία

Πλήγμα στην ελαιοπαραγωγή.

A-
A+
03/11/2019 | 9:47

Τεράστια υποβάθμιση στην ποιότητα της φετινής ελαιοπαραγωγής έχει επιφέρει η ελλιπής δακοκτονία, όπως επισημαίνει, με δηλώσεις του στο HANIA.news ο γεωπόνος – ερευνητής, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Κώστας Χαρτζουλάκης.

«Η έκταση της ζημιάς θα φανεί μέσα στον επόμενο μήνα. Οπωσδήποτε τα λάδια που βγαίνουν μέχρι τώρα είναι υποβαθμισμένα. Ούτε καν παρθένα. Τα περισσότερα δηλαδή είναι με οξύτητα πάνω από 2 ή τουλάχιστον πάνω από 1,2, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε παρθένα λάδια. Πάει αυτό που μιλούσαμε για έξτρα παρθένα ελαιόλαδα«, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρτζουλάκης.

«Θα δούμε και σε αυτούς που έκαναν ψεκασμούς ατομικά, τι ποιότητα θα έχουμε όσον αφορά τις συγκεντρώσεις των φυτοφαρμάκων. Γιατί το ένα είναι η υποβάθμιση λόγω της δακοπροσβολής αλλά και η υποβάθμιση λόγω των υπολειμμάτων. Είναι και αυτό ένα σημαντικό πρόβλημα και το αντιμετωπίζουν πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια αυτοί που ασχολούνται με την εμπορία του ελαιολάδου», σημείωσε ο κ. Χαρτζουλάκης, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία.

«Από εδώ και πέρα, νομίζω οι παραγωγοί έχουν κάνει από μόνοι τους κάποιους ψεκασμούς. Τουλάχιστον να σεβαστούν τους κανόνες όσον αφορά τον χρόνο συγκομιδής. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος. Καλύτερα να χάσουν ένα μέρος της παραγωγής τους παρά να δυσφημίσουμε το λάδι με ύπαρξη υπολειμμάτων. Ας σεβαστούν τουλάχιστον τους κανόνες και ας υποστούν, για άλλη μια χρονιά, κάποια ζημιά».

Αναφερόμενος στο τι πήγε στραβά τη φετινή χρονιά, ο κ. Χαρτζουλάκης είπε ότι «ενώ η δακοκτονία άρχισε σωστά, έγκαιρα έγιναν οι προσλήψεις, οι διαβεβαιώσεις ότι υπήρχαν φάρμακα, μέχρι το τέλος του Αυγούστου τα πράγματα πήγαν καλά και όσον αφορά τον δακοπληθυσμό αλλά και τα φάρμακα. Ήρθαμε στον Σεπτέμβριο, ο οποίος κάθε χρόνο είναι ο πιο κρίσιμος μήνας όσον αφορά την καταπόλεμηση του δάκου. Ο πληθυσμός άρχισε να αυξάνει αλματωδώς, οι θερμοκρασίες και οι υγρασίες του περιβάλλοντος ήταν ιδανικές και απ’ ό,τι γνωρίζω, τουλάχιστον για την Κίσαμο, την οποία επισκέφτηκε το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μου είπαν ότι είχαν ζητήσει να γίνει ψεκασμός γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου. Η απάντηση όμως από τα κεντρικά ήταν ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν φάρμακα, θα έρθουν σε 2-3 μέρες. Την ίδια διαβεβαίωση άκουσα προσωπικά και από το γραφείο στα Χανιά. Η καθυστέρηση αυτή δηλαδή -για όχι μόνο 2-3 μέρες αλλά πάνω από 10 μέρες- του 4ου δολωματικού ψεκασμού, έκανε τα πράγματα να φτάσουν στη σημερινή τους μορφή. Πιθανώς να είχαμε πολύ μικρότερη ζημιά. Αν οι ψεκασμοί γινόταν στην ώρα τους και αν γινόταν και ο 5ος ψεκασμός, που όσοι κάναμε βγάζουμε ένα λάδι 0,5 μέχρι 0,6 λόγω υπερβολικού πληθυσμού των δάκων…».

Πλήγμα στην ελαιοπαραγωγή από την ελλιπή δακοκτονία

Ο κ. Χαρτζουλάκης υπογράμμισε ότι «δυστυχώς και φέτος, χάσαμε λόγω τού ότι κάποιοι δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν αυτά που έπρεπε και αυτά που είχαν υποσχεθεί στους αγρότες. Δεν μπορεί να μιλάμε σήμερα για ιχνηλασιμότητα, για branding προϊόντων, για ποιότητα, όταν κάποιοι που έχουν επιφορτιστεί αυτή την ευθύνη, για τους λόγους που δεν μας ενδιαφέρουν και πιστεύω δεν ενδιαφέρουν και κανέναν παραγωγό, δεν φρόντισαν να έχουμε τα φάρμακα στην ώρα τους, ώστε τουλάχιστον να γίνει η προσπάθεια».

Ερωτηθείς αν οι ευθύνες βαρύνουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή την Περιφέρεια Κρήτης / Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο κ. Χαρτζουλάκης απάντησε: «Δεν είμαι σίγουρος αν είναι το Υπουργείο Γεωργίας, αν κάνει πανελλαδικά τις προμήθειες ή η Περιφέρεια, στην οποία έχουν μεταφερθεί κάποιες αρμοδιότητες. Αυτό δεν έχει όμως σημασία. Σημασία έχει ότι εμείς στην Κρήτη που παλεύουμε για να αναδείξουμε τα προϊόντα μας, να αναδείξουμε την ποιότητα, χάνουμε την ποιότητα του βασικού προϊόντος, του ελαιολάδου, για το οποίο γίνονται τόσες προσπάθειες, για κάποια ολιγωρία. Κάποιοι ολιγώρησαν ή δεν εκτίμησαν«.

Δείτε όλα όσα δήλωσε σήμερα στο HANIA.news ο κ. Κώστας Χαρτζουλάκης…