Νότια Κρήτη

Θεατρική παράσταση από την Ομάδα Γυναικών Μοιρών στο Πολύκεντρο

Θεατρική παράσταση από την Ομάδα Γυναικών Μοιρών στο Πολύκεντρο

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου στις 20:00.

A-
A+
10/06/2019 | 9:50

Η Ομάδα Γυναικών Μοιρών (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας) σας προσκαλεί στη θεατρική παράσταση του έργου «Τι δουλειά έχει ένας αλυσοδεμένος ελέφαντας με έναν ράφτη και με έναν λαό με δεκανίκια;» την Πέμπτη 13 Ιουνίου στις 20:00, στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού στις Μοίρες. Πρόκειται για τρία διεθνιστικά , παραδοσιακά παραμύθια από τη Λατινική Αμερική, τη Ρωσία και την Αραβία, τα οποίαδιασκευάστηκαν για τις ανάγκες της παράστασης, η οποία θα δοθεί,με ένα φάσμα παραστατικών τεχνών, από την παιδική θεατρική σκηνή της Ομάδας Γυναικών Μοιρών.

Τα τρία παραμύθια θα έχουν μια καινοτόμα μορφή θεάτρου σκιών, με πανί, σαν τον αλλοτινό καραγκιόζη, μόνο που τώρα, οι φιγούρες θα είναι μπροστά και πίσω από το πανί, θα είναι τα ίδια τα παιδιά. Ο βωβός κινηματογράφος και η μουσική του τσίρκου θα βοηθήσουν στην παντομίμα, την αφήγηση και τον χορό, ενώ στο αραβικό παραμύθι θα δούμε ένα συνδυασμό ανθρώπων με κουκλοθέατρο. Όλα αυτά δίνουν πρωταρχικό ρόλο στο σώμα, στην έκφραση και όχι τόσο στον λόγο που έχουμε συνηθίσει. Βέβαια δε λείπει ούτε αυτός από την εισαγωγή, την αφήγηση και τους ρόλους. Όμως ρόλος δεν είναι λόγια. Είναι κατανόηση έργου, παίξιμο, συνεργασία, πειραματισμός και αυτοσχεδιασμός.

Επιπλέον, στα τρία παραμύθια το πολιτικό στοιχείο είναι έντονο, όπως και η κριτική που ασκείται στα εκμεταλλευτικά καθεστώτα. Το κυριότερο ωστόσο, είναι πως, ύστερα από μια σειρά γεγονότων τα οποία θα εξελιχθούν κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο λαός θα συνειδητοποιήσει  ότι ο μοναδικός τρόπος να απαλλαγεί από όλα εκείνα που τον κρατάνε δέσμιο είναι να πάρει την υπόθεση της ζωής του στα χέρια του και να σπάσει τις αλυσίδες που τον δένουν. Έτσι μόνο θα γίνει ο ίδιος κυρίαρχος του πλούτου που παράγει και θα ορίζει τη ζωή του με βάση τις δικές του ανάγκες.

Η παράσταση, είναι το αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς των μικρών ηθοποιών, της θεατρολόγου και ηθοποιού – εκπαιδευτικού,  Αλεξάνδρας Χριστοδουλέα, στην οποία ανήκει η πρωτότυπη ιδέα, η διασκευή των παραμυθιώνκαι η σκηνοθετική επιμέλεια,του μέλους του ΔΣ της Ομάδας Γυναικών – εκπαιδευτικού, Χρύσας Ρίμπα, η οποία είχε την ευθύνη για τη λειτουργία της θεατρικής σκηνής και τη σκηνοθετική επιμέλεια, της εικαστικού – χαράκτριας και εκπαιδευτικού,  Χαράς Λάππα, που είχε την ευθύνη για την καλλιτεχνική επιμέλεια, και βέβαια των μανάδων των παιδιών και των άλλων μελών της Ομάδας που είχαν τη φροντίδα για τις πρόβες του έργου.

Στην πράξη για το ανέβασμα των παραμυθιών τα παιδιά τραγουδούν, χορεύουν, παίζουν, κάνουν παντομίμα, τσίρκο, βωβό κινηματογράφο, απαγγέλουν, κατασκεύασαν, έφτιαξαν κούκλες θεάτρου κ.α. Έρχονται σε επαφή με όλα τα είδη της τέχνης, γίνονται μάρτυρες της ανώτερης μορφής της και συνδημιουργοί. Τα παιδιά μέσα από τη γνώση των παραμυθιών έρχονται σε επαφή με άλλες κουλτούρες, γνωρίζουν τις διαφορές των άλλων λαών και μαθαίνουν την αρετή της ειρηνικής συνύπαρξης με αυτούς. Μαθαίνουν το σεβασμό, την έννοια του ρατσισμού, το δίπολο δίκαιο – άδικο, πόλεμος και ειρήνη. Ενώ από την συνδημιουργία και τη γνώση και άλλων μορφών, πειθαρχούν, λειτουργούν ομαδικά, σέβονται, δουλεύουν με στόχο.

 

Επιμέλεια-Σκηνοθεσία: Ρίμπα Χρύσα και Χριστοδουλέα Αλεξάνδρα

Πρωτότυπη ιδέα και διασκευή των παραμυθιών:  Χριστοδουλέα Αλεξάνδρα

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λάππα Χαρά

Συντελεστές: Καργάκης Φανούριος, Καργάκη Ναταλία, Ματαλλιωτάκη Ανδριάννα, Χαλκιαδάκη Κωνσταντίνα, Ρουκουνάκη Ευαγγελία, Κουτσάκη Χρύσα, Δουλγεράκης Στέλιος, Βαφάκης Αντώνιος, Χαραλαμπάκη Δήμητρα, Κουτρουκουνάκη Εύα, Βοσκάκη Αργυρώ, Βοσκάκη Ζαμπία, Ρουβάκη Αργυρώ, Φανουράκη Γιώτα, Πατεράκη Παυλίνα, Στεφανουδάκη Κατερίνα, Ιερωνυμάκης Μάνος, Σταματάκη Γαριφαλιά, Αλεξάκης Γιάννης, Μαυρουδάκη Μαρία.