Νότια Κρήτη

Τι θα περιλαμβάνει ο Περιφερειακός δρόμος – ανάσα στην Αγία Γαλήνη

Τι θα περιλαμβάνει ο Περιφερειακός δρόμος – ανάσα στην Αγία Γαλήνη

Είναι το μεγαλύτερο έργο της περιοχής, αφού η κατασκευή του θα αποσυμφορήσει τον οικισμό.

A-
A+
14/11/2019 | 9:14

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της κατασκευής του περιφερειακού δρόμου της Αγίας Γαλήνης, καθώς χθες υπεγράφη η έγκριση της χρηματοδότησης του έργου, συνολικού ύψους 1,8 εκ. ευρώ από το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο της περιοχής, αφού η κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου θα αποσυμφορήσει τον οικισμό δίδοντας στους κατοίκους και στους εκατοντάδες επισκέπτες μια νέα σύγχρονη οδική διέξοδο, ώστε με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία και προβλήματα να επισκέπτονται την περιοχή, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά και στην τουριστική ανάπτυξη του νότιου δήμου Αγίου Βασιλείου του νομού.

Πρόκειται για ένα δρόμο 1,5 χιλιομέτρων, που θα κατασκευαστεί βορειοδυτικά του οικισμού εξυπηρετώντας την πρόσβαση και από το Ρέθυμνο και από το Ηράκλειο.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου το πλάτος του δρόμου θα είναι στα 9 μέτρα, θα υπάρχουν πεζοδρόμια και φωτισμός.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή ενός κόμβου, μια γέφυρα και μια υπενδεδυμένη τάφρο, τοιχία αντιστήριξης και φυσικά ασφαλτόστρωση.

Τη χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών υπέγραψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Καραγιάννης.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της Αγίας Γαλήνης μιλώντας στα «Ρεθυμνιώτικα Νέα» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική εξέλιξη υποστηρίζοντας ότι υλοποιείται ένα αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της Αγίας Γαλήνης, καθώς ο δρόμος αυτός αναμένεται να δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.

Χαρακτηρίστηκα, ο κ. Μανόλης Φουντιδάκης ανέφερε: «Η Αγία Γαλήνη είναι ένα τουριστικό παραθαλάσσιο μέρος, το οποίο έχει μια είσοδο – έξοδο. Είναι μια περιοχή με παλιό πολεοδομικό σχεδιασμό, εξαιτίας του οποίου δημιουργούνται πολλά προβλήματα και να υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην πρόσβαση των κατοίκων, των επισκεπτών, ιδίως στα βαρέα οχήματα που δυσκολεύονται ιδιαιτέρως να έχουν πρόσβαση στο χωριό τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η κίνηση είναι αυξημένη. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε επισημάνει με τον δήμαρχο την επιτακτική ανάγκη αποσυμφόρησης της περιοχής. Με τη βοήθεια του υφυπουργού Υποδομών και βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος ενστερνίστηκε το αίτημά μας, επιτέλους θα κατασκευάσουμε τον περιφερειακό δρόμο της Αγίας Γαλήνης, ο οποίος θα «αγκαλιάζει» στην ουσία το χωριό. Θα δημιουργήσουμε περιφερειακά μία είσοδο – έξοδο στους οδηγούς. Θα δώσουμε μια διέξοδο στους οδηγούς εξασφαλίζοντας ευκολότερη πρόσβαση στους επισκέπτες, στους κατοίκους, στους επαγγελματίες και στους ξενοδόχους. Ο δρόμος θα είναι περίπου 1,5 χλμ., διπλής κατεύθυνσης, θα ξεκινά έξω από τον οικισμό και θα καταλήγει στο κέντρο του. Θα κατασκευαστεί βορειοδυτικά της Αγίας Γαλήνης και θα περιλαμβάνει ένα κόμβο. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο θα αλλάξει ριζικά το χωριό μας, θα δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση και θα λύσει πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια και είμαστε πολύ χαρούμενοι για την ικανοποίηση αυτού του πάγιου αιτήματος».

Χρηματοδότηση 2,2 εκ. από το υπουργείο Υποδομών για ασφαλτοστρώσεις σε Τοπικές Κοινότητες

Παράλληλα από τον υπουργείο Υποδομών και τον υφυπουργό, Γιάννη Κεφαλογιάννη, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2,2 εκ. ευρώ για ασφαλτοστρώσεις σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Πρόκειται για δρόμους συνολικού μήκους 19 χλμ. σε συνολικά 15 από το σύνολο των 25 Τοπικών Κοινοτήτων του δήμου.