Νότια Κρήτη

Το 15μελές του Λυκείου Ασημίου για τους πυροβολισμούς στο κέντρο του Ασημίου

Το 15μελές του Λυκείου Ασημίου για τους πυροβολισμούς στο κέντρο του Ασημίου

"Είναι απαραίτητο να θρηνήσουμε θύματα για να αναλάβουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς τις ευθύνες τους;"

A-
A+
14/02/2020 | 13:56

”ΠΑΡ’ΟΛΙΓΟΝ ΘΥΜΑΤΑ”

Επειδή η χρήση βίας σε κάθε της μορφή δεν αποτελεί στοιχείο δημοκρατίας, παιδείας και πολιτισμού, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα ανταλλαγής πυροβολισμών, τα οποία αναστάτωσαν την τοπική κοινωνία του Ασημίου, θα επιθυμούσαμε ως εκπρόσωποι του Γενικού Λυκείου Ασημίου να τοποθετηθούμε επί του θέματος και να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας.

Αρχικά, θα θέλαμε να καταδικάσουμε απερίφραστα το γεγονός αυτό και να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας, καθώς για ακόμα μια φορά στον τόπο μας σημειώθηκε ένα περιστατικό τρόμου και βίας, που υποβαθμίζει την ανθρώπινη αξία και μας δημιουργεί αίσθημα φόβου και ανασφάλειας. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι συμπολίτες μας επανειλημμένα επιλέγουν να λύσουν τις διαφορές τους καταφεύγοντας στη χρήση βίας και όπλων με μεγάλη ευκολία, παραβλέποντας τη χρήση διαλόγου, σε σημείο που τα συμβάντα πολλαπλασιάζονται με μεγάλη συχνότητα τα τελευταία χρόνια. Είναι αλήθεια ότι με το συμβάν αυτό, που σημειώθηκε σε μικρή απόσταση από το σχολικό μας χώρο, τέθηκε σε κίνδυνο τόσο η σωματική ακεραιότητά μας όσο και η ψυχική υγεία όλων μας. Συγκεκριμένα, αρκετοί από τους συμμαθητές μας, των οποίων το σχολικό ωράριο  είχε ολοκληρωθεί την ώρα του συμβάντος, από τύχη γλίτωσαν τις σφαίρες των γνωστών-άγνωστων. Εκτός από τους μαθητές, κινδύνευσε η ζωή των εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής καθώς και των περαστικών. Εμείς, λοιπόν, σε αυτό το σημείο θέτουμε τα εξής ερωτήματα:

– Είναι απαραίτητο να θρηνήσουμε θύματα για να αναλάβουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς τις ευθύνες τους;

– Οι ευνομούμενες δημοκρατικές κοινωνίες αποτελούν αυταπάτη ή βασική επιδίωξη όλων;

– Τι κοινωνίες ονειρευόμαστε; Με ασυδοσία, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία; Ή με σεβασμό, αυτοεκτίμηση και αλληλοβοήθεια;

Ποιες αξίες και αρχές είναι ανάγκη να εμφυσήσουμε στις μελλοντικές γενιές;

Έτσι, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η πιο ενεργή και άμεση κινητοποίηση των τοπικών φορέων και κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Με αυτό τον τρόπο οι δράστες δεν θα έχουν το περιθώριο να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου και η τοπική κοινωνία θα μπορέσει να ανακτήσει το αίσθημα ασφάλειας. Ως πολίτες της τοπικής κοινωνίας, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον και οφείλουμε να σταθούμε όλοι αρωγοί στην υιοθέτηση ανθρωπιστικών λύσεων.

Συμπερασματικά, ευελπιστούμε να εισακουστούν τα αιτήματά μας και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν, προκειμένου να επιτευχθεί η σταθερότητα και η ευημερία στην καθημερινότητά μας, χωρίς τέτοιου είδους αναταραχές που διαταράσσουν την κοινωνική ηρεμία και ισορροπία.

15μελές Λυκείου Ασημίου